Flere flygtninge kommer i arbejde: Rania er med til at udvikle medicin i Novo Nordisk

Stadig flere flygtninge får arbejde, hvor de ikke får tilskud fra staten.

Rania Al Dairi søgte mere end 500 stillinger, inden hun fik drømmejobbet hos Novo Nordisk. Hun kom til Danmark i 2014 og er blandt den stigende gruppe flygtninge og familiesammenførte, der får arbejde uden støtte fra det offentlige. (Foto: Thorkild Jensen)

Det går fortsat fremad med at få flygtninge og deres voksne familiemedlemmer i arbejde, uden at det offentlige skal støtte jobbet økonomisk.

Det viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Alene i hovedstaden er beskæftigelsen blandt flygtninge og familiesammenførte steget med 13 procentpoint siden 2014, så det nu er hver tredje, der er i ustøttet arbejde.

Ægteparret Rania Al Dairi og Alaa Aldeen Al Dairy fra København tæller med i den statistik. De kom til Danmark fra Syrien i 2014. Siden har han fået arbejde som ingeniør i rådgivningsvirksomheden Cowi, imens hun er akademiker og ansat i Novo Nordisk.

Det var igennem et praktikforløb, at Rania Al Dairi fik en fod indenfor hos medicinalgiganten, hvilket førte til hendes første rigtige ansættelse.

- Det betyder alt for mig, at jeg kan forsørge mig selv og mine børn, og det har fra starten været min drøm at arbejde i et internationalt firma, siger Rania Al Dairi, der til daglig beskæftiger sig med udvikling af lægemidler.

Få flygtninge giver større fremgang

Også på landsplan har flere flygtninge og familiesammenførte fundet arbejde uden tilskud. Her er tallet steget med over 15 procentpoint til 28,1 procent de seneste fem år, og det er en udvikling, man glæder sig over i Dansk Industri.

Ifølge underdirektør Steen Nielsen skal man blandt andet finde årsagen til fremgangen i jobcentrenes indsats og den danske økonomi:

- Og så spiller det også ind, at der ikke kommer særligt mange flygtninge for tiden, og det betyder, at det er nemmere at overskue opgaven for de jobcentre, der skal hjælpe dem i gang, siger han.

Stadig plads til forbedring

Der er dog stadig en gruppe flygtninge, der halter efter udviklingen, lyder det fra Dansk Arbejdsgiverforening.

- Kommunerne sender dobbelt så ofte mandlige flygtninge i virksomhedspraktik sammenlignet med kvinderne, så fokus bør i den kommende tid være at sende kvinderne ud i virksomhederne, så de også få en fod indenfor arbejdsmarkedet, siger chefkonsulent Rasmus Brygger.

Men det kræver en indsats fra både virksomheder og den enkelte ansøger, hvis det skal lykkes at få endnu flere flygtninge i arbejde, lyder det fra Rania Al Dairi og hendes mand:

- Virksomhederne skal forstå, at ansatte med en anden kultur og baggrund kan være en gevinst, og så skal den enkelte ansøger blive ved med at kæmpe, siger Rania Al Dairi, der selv søgte mere end 500 stillinger, før hun fik drømmejobbet.

- Det er ingen skam at starte mere ydmygt med et mindre job. Så kan man bruge det som et afsæt til drømmejobbet, supplerer Alaa Aldeen Al Dairy.

FacebookTwitter