Flere køber hus - for at rive det ned igen

Byggefirmaer melder om stigning i efterspørgslen på nye huse på gamle byggegrunde.

I øjeblikket er fundamentet ved at komme på plads - og om ikke så længe står Klaus Terkelsen med sit drømmehus. Bygget på en grund, hvor der før stod et gammelt hus. (Foto: Mathilde Nordenlund © (c) DR)

Drømmen om parcelhuset starter for stadig flere på ruinerne af et gammelt hus.

Det er nemlig blevet populært blandt boligkøbere - særligt i hovedstadsområdet - at rive ned for at bygge nyt, oplyser tre af landets største byggefirmaer, boligeksperter og ejendomsmægler-kæden Home.

Hos boligøkonomisk videnscenter kalder direktør Curt Liljegren udviklingen for en 'trend'. Som årsag peger han på, at der mangler byggegrunde, og at mange gerne vil bo tæt på hovedstaden.

- Drømmen er at flytte ind i et område, der allerede er udbygget, hvor træerne er høje, så man ikke står ude på en pløjemark, forklarer Curt Liljegren.

Han nævner områder som Tåstrup, Skovlunde og Utterslev som eksempler.

- Man ønsker at komme tæt på centrum af København, og da der ikke er andre muligheder - der er ikke ledige byggegrunde mere - ja, så er der ikke noget alternativ; man er nødt til at købe en af de nedslidte ejendomme, siger han og forklarer, at mange af de ejendomme, der blev opført tilbage i 1960'erne, er opført i materialer og med løsninger, der ikke er fremtidssikrede.

- Derfor vil det kunne betale sig at rive dem ned fremfor at istandsætte dem, siger Curt Liljengren.

Foretrak nyt hus med lavt forbrug

Nogle af dem, der river ned for at bygge nyt, er familien Terkelsen, der lige nu er ved at bygge et nyt hus på en gammel grund i Hvidovre.

- Vores drøm var at bygge nyt. Huset, der stod på grunden, var gammelt og med dårlig energi(mærkning, red.). Der kunne vi i stedet få et nyt med en fin energiramme og med et meget lavt forbrug, siger Klaus Terkelsen om en af grundene til, hvorfor han og familien valgte at bygge nyt.

- I stedet for at finde en grund uden for byen, så er der her skole tæt på, man kan tage toget, hvis man skal ind til København, og der er alt det, man skal bruge i nærheden, siger han.

Det gamle hus, som står på den grund, hvor Klaus Terkelsen er i gang med at bygge sin drømmebolig. (Foto: (privatfoto) © (Privatfoto))

Hos byggefirmaet Huscompagniet har man siden 2015 oplevet, at efterspørgslen på et nyt hus er steget med 20 procent i kommunerne rundt om hovedstaden.

Det er især børnefamilier, der ser fordelene ved nybyggeri, siger administrerende direktør Martin Ravn Nielsen.

- Når man er hjemme, skal man ikke rende og vedligeholde en ældre bolig, men har bare tid til at være, tid til at leve, siger han.

Ikke altid drømmen for sælgeren

Også ejendomsmægler Lone Bøgh Henriksen, der ejer 11 Home-butikker i hovedstadsområdet, oplever, at en del købere går målrettet efter grunde, hvor de kan rive huset ned.

- De har brugt mange ressourcer på at kigge på hjemmesider hos typehusfirmaer og gjort sig mange tanker om, hvad er det for behov, vores familie har, og hvordan ser vores drømmehus ud, hvis vi selv skal bygge det, siger hun.

Men hun møder mange sælgere, der ikke er glade for købere, som vil rive huset ned for at bygge deres eget.

- Det er slet ikke drømmen, for mange af de her sælgere er ældre mennesker, der måske har haft deres hus i 40-50 år, hvor det har dannet ramme om deres familie og deres liv.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk