Flere kvinder bliver fodbolddommere

I løbet af fem år er antallet af kvindelige fodbolddommere steget markant.

Kun en lille del af de danske fodbolddommere er kvinder, men der bliver flere og flere. (© Katrine Wulff Stensholm)

Chancen for at møde en kvindelig dommer på de danske fodboldbaner er blevet større.

De seneste år er der nemlig kommet markant flere kvindelige fodbolddommere i Danmark, viser nye tal fra DBU, Dansk Boldspil-Union. Hvor der i 2011 var 47 kvindelige dommere, er der nu 78 på landsplan, og det er en stigning på 66 procent.

Men kvinderne er stadig en minoritet i dommerfaget, hvor kun lidt over to procent af de aktive dommere i Danmark er kvinder.

Og det er en skam, mener Kim Milton, der er dommerkonsulent i DBU og tidligere topdommer.

- Målet er at få bragt den procentdel op, for kvindelige dommere har nogle andre redskaber og kompetencer end mandlige dommere, siger han.

Mandejokes om kvindefodbold

En, der kender dommerfagets mandeverden indefra, er 27-årige Katrine Wulff Stensholm. Hun er elitedommer i kvindernes superliga, 3F-ligaen, og dømmer desuden kampe for sin lokalunion, DBU København.

Man skiller sig helt klart ud som kvinde, men det kan være en fordel, mener hun.

- Nogle gange kan jeg måske komme lidt længere med mit lange lyse hår, for så tør mændene på banen ikke sige lige så meget. Nogle mænd synes måske, det er lidt mere grænseoverskridende at stå og råbe af en kvindelig dommer, siger Katrine Wulff Stensholm.

Ind imellem kan der dog godt gå lidt for meget mandehørm i den.

- Når det flyver rundt med mandejokes om, at kvindefodbold ikke er lige så godt, og at mændene ikke gider dømme til kvindekampe, så kan man godt føle sig lidt alene. Men samtidig er det vildt fedt at være en af drengene, siger hun og håber, at endnu flere kvinder vælger at gå dommervejen.

- Kvinderne skal lige som på alle andre områder væk fra at være en minoritet. Masser af kvinder spiller fodbold, og derfor skal vi også være dommere, siger hun.