Flere nye fejl i Sundhedsplatformen: Patienter kan have fået forkert medicin

Over 6.000 recepter skal nu gennemgås, fordi patienter kan have fået forkerte doser medicin på grund af to nye fejl i it-systemet.

Sundhedsplatformen er en elektronisk patientjournal, der bliver brugt på alle hospitaler i Region Hovedstaden og Sjælland. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Gennem de seneste måneder er flere alvorlige fejl på it-systemet Sundhedsplatformen blevet afsløret. Og nu kan det udskældte it-system skrive to nye fejl på listen, der omhandler medicin.

Det fremgår af en orientering, som er sendt til politikerne i Region Hovedstaden.

Den mest omfattende fejl minder om den, der blev afsløret i oktober. Her kom det frem, at it-systemet i flere tusinde tilfælde var skyld i, at der kom forkerte mærkater på de pilleglas, patienterne hentede på apoteket.

Selvom man troede, at fejlen var lukket, viser det sig nu, at også recepter, der ikke er oprettet i Sundhedsplatformen, men i Det Fælles Medicinkort, er ramt af fejlen, når lægen efterfølgende ændrer i dosis i Sundhedsplatformen.

Fejlen betyder, at yderligere 5.700 recepter og lægeordinationer gennem det seneste halve år kan være fejlbehæftede.

Dermed kan et stort antal patienter i Region Hovedstaden forvente at blive kontaktet i den kommende tid, fordi det skal tjekkes, om de har taget skade af fejlen.

I forvejen har regionen tjekket flere tusinde ordinationer i forbindelse med andre fejl, der er kommet frem de seneste måneder.

Politikere vil have undersøgt alle patienter

At der endnu engang dukker fejl op, chokerer Jacob Rosenberg, overlæge på Herlev Hopsital og medlem af regionsrådet (LA):

- Det er bekymrende for patientsikkerheden, at der hele tiden dukker nye fejl op, siger han.

Samme toner lyder fra Liselott Blixt, der er sundhedsordfører for Dansk Folkeparti på Christiansborg:

- Det er dybt kritisabelt, at vi endnu engang ser, at Sundhedsplatformen er skyld i, at man har givet medicin forkert. Der bliver ved med at dukke nye sager op, siger hun.

Begge politikere opfordrer til, at alle patienter, der er ramt af fejlen, bliver undersøgt. Fejlen har nemlig været i systemet, siden Sundhedsplatformen blev lanceret i marts 2016.

Men regionen vil kun undersøge patienter, der er ramt gennem det seneste halve år - på samme måde som med de forrige fejl.

- Bare én patientskade er én for mange. På de seks måneder, man undersøgte patienter ved forrige fejl, var der fem (i både Region Hovedstaden og Sjælland, red.), der led skade, siger Jacob Rosenberg.

Fejl på blodtryksmedicin

Den anden fejl er mindre omfattende, men alligevel potentielt alvorlig, mener Jacob Rosenberg.

Fejlen handler om lægemidlerne Metoprolol og Seretide, hvor 334 patienter i perioden fra maj-juni 2016. Regionen troede egentlig at sagen var lukket, men det har vist sig, at fejlen stadig spøger.

Særligt lægemidlet Metoprolol bekymrer Jacob Rosenberg, da det er en betablokker, der bruger til at nedsætte blodtrukket:

- Det kan være meget alvorligt, hvis man får en forkert dosis af det.

Region Hovedstaden regner med at have overblik over, om patienter er kommet til skade på grund af de to fejl, i løbet af februar.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken koncerndirektør i Region Hovedstaden, Svend Hartling, eller regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).

FacebookTwitter