Flere piger takker nej til HPV-vaccine i hovedstadsområdet

Nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at København og Nordsjælland er de steder i landet, hvor færrest piger bliver HPV-vaccineret.

Det overrasker Kræftens Bekæmpelse, at tilslutningen til HPV-vaccinen er blevet så lav. (Foto: Fred Tanneau © Scanpix)

Stadig flere piger i Region Hovedstaden siger nej tak til at få HPV-vaccinen, som beskytter mod livmoderhalskræft.

Kun 44 procent af pigerne fra årgang 2002, som er i målgruppen for at få vaccinen, lod sig sidste år vaccinere. Det viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen.

Mens flest lader sig vaccinere i Vest- og Nordjylland, er tilslutningen lavest i København og Nordsjælland.

Vaccinen, som skal beskytte kvinder mod at udvikle livmoderhalskræft, har været meget omdiskuteret, siden der er anmeldt flere tilfælde, hvor unge piger har fået alvorlige bivirkninger, som de mener skyldes vaccinen.

Hos Kræftens Bekæmpelse er man overrasket over, at tilslutningen er så lav.

- Jeg havde nok på grund af debatten ventet, at der ville ske et fald i deltagelsen i en periode, men at den er blevet så lav, det overrasker mig, siger overlæge i Kræftens Bekæmpelse Iben Holten.

Hun mener, det får alvorlige konsekvenser for sundhedssystemet i regionen, fordi en stor gruppe kvinder i fremtiden vil få brug for behandling.

- Det er jo en meget alvorlig sag. Dels fordi man kan dø af sygdommen, men også fordi kvinderne får meget betydelige bivirkninger resten af deres liv på grund af behandlingen, og det er rigtig trist at få en sygdom, man ikke behøvede, siger hun.