Flere skoler indfører totalt mobilforbud: "Det styrker elevernes koncentration og opmærksomhed"

Hver femte folkeskole i hovedstadsområdet har indført et totalt mobilforbud, viser stikprøve.

På flere folkeskoler afleverer eleverne deres telefoner i såkaldte "mobilhoteller", hvor de bliver opbevaret hele dagen, indtil eleverne har fri. (Foto: © Mads Joakim Rimer Rasmussen, Scanpix)

På flere folkeskoler bliver eleverne ikke længere forstyrret af mobiltelefonens notifikationer fra de sociale medier eller sms’er fra mor og far, mens de er i skole.

Hver femte folkeskole i hovedstadsområdet har nemlig indført et totalt mobilforbud. Det viser en stikprøve, P4 København har foretaget blandt 78 folkeskoler i hovedstadsområdet.

En af de skoler, som har indført et totalt mobilforbud mod elevernes brug af mobiltelefonen i skoletiden, er Dronninggårdskolen i Rudersdal.

- Vi vil gerne arbejde med elevernes evne til at fordybe sig, koncentrere sig og være mere fokuseret på deres læring og på hinanden, fortæller Gitte Moltzen, skoleleder på Dronninggårdskolen.

Skoletimerne på Dronninggårdskolen er dog ikke alle uden brug af digitale hjælpemidler, da eleverne har iPads, som de bruger i undervisningen. Men ifølge Gitte Moltzen, er det vigtigt, at eleverne lærer at løsrive sig fra de sociale notifikationer på telefonen, når de er i skole.

- Vi vil gerne have en skole tilbage, hvor eleverne måske spiller kort sammen i pauserne, hvor de snakker med hinanden, og hvor de har sociale aktiviteter sammen. Fremfor at se en masse unge sidde med hver sin telefon fordybet i sig selv og sin egen verden, fortæller hun.

Et forbud er den lette løsning

Mobilforbuddet betyder, at eleverne fuldstændig fratages deres mobiltelefoner i skoletiden og først får dem igen, når skoledagen er slut. Størstedelen af skolerne svarer, at forbuddet er indført på grund af sociale og undervisningsmæssige årsager.

Men det mener Charlotte Kornmod, som er skoleleder på Egholmskolen i Vallensbæk, er den forkerte løsning.

- Et mobilforbud er lidt den lette løsning. Det er en stor opgave, at have en daglig snak med børnene om, hvorfor det er, at vi bruger mobilerne, og hvad det er, vi bruger dem til, men jeg synes lidt, det er at give op at lave et forbud imod det, mener hun.

På Egholmskolen bruger elever og lærer mobiltelefonerne i undervisningen som et aktivt hjælpemiddel for eksempel som opslagsværk, til at lave fysiske lege med eller som lommeregner. Og det ville være mærkeligt ikke at bruge dem, påpeger Charlotte Kornmod.

- Mobiler i dag er en del af den verden både børn og voksne lever i, og børnene er her størstedelen af deres vågne tid, så det vil være underligt, hvis mobilerne ikke var en del af det også, siger hun.

Børn har brug for digital dannelse

Mobiltelefonerne betyder og fylder rigtig meget i de unges hverdag, men om mobilerne skal integreres i folkeskolens undervisning, eller om der skal indføres et totalt mobilforbud, er eksperter på området meget uenige om.

Imran Rashid, læge og forfatter til bogen SLUK, som har fokus på digital sundhed og dannelse, mener, at et totalt mobilforbud er en rigtig god idé.

- Der er ingen legitime årsager hverken i forhold til mental sundhed, læring eller til dannelse, der berettiger, at man ikke går ind og hjælper elever med at fordybe sig ved at fjerne distraktionsobjekterne fra deres hverdag, siger han og fortsætter:

- Hvis man gerne vil have elever, der kan koncentrere sig og fordybe sig og være sociale i den virkelige verden, så er det den eneste vej frem, påpeger han.

Det er Jesper Tække, lektor i medievidenskab ved Århus Universitet dog meget uenig i. Han forstår ikke slet ikke flere af folkeskolernes beslutning om at indføre et forbud.

- Det er en falliterklæring. Jeg synes, det er en katastrofe, og det er at rive tæppet væk under den nye generation. Eleverne har brug for at lære at bruge deres mobiltelefoner. De kan berige både det sociale samvær og elevernes nærvær i skolen, mener han.

Undervisningsordfører: Mobilforbud er en god idé

Selvom der er blandede holdninger til, om folkeskoler bør indføre et totalt mobilforbud, er der opbakning fra flere undervisningsordførere.

Hos Det Konservative Folkeparti glæder de totale mobilforbud undervisningsordfører Brigitte Klintskov Jerkel.

- Jeg synes, at det er rigtig godt. Det er vigtigt, at skolerne tager et ansvar og forholder sig til brugen af mobiltelefoner i undervisningen.

Og Annette Lind, undervisningsordfører for Socialdemokratiet er enig.

- Det vil være fint, at man kan tage mobilerne frem i de situationer i undervisningen, hvor det giver gavn, men først og fremmest bør alle skoler i Danmark lave en politik på det her område.

Begge undervisningsordførere går ind for et mobilforbud på de danske folkeskoler, men de vil lade det være op til den enkelte skole at tage stilling og udarbejde en mobilpolitik, som passer til deres skole.