Flygter fra vold og misbrug: 'Overraskende mange' børn har allerede brugt nyåbnet krisecenter

Hjemløse børn fra mange steder i landet har opsøgt Joannahuset, fortæller leder.

Jette Wilhelmsen, leder af Joannahuset, i rådgivningsstuen. Huset er indrettet som et hjem, som et alternativt til de kommunale kontorer. Det skal skabe tryghed for børnene. (Foto: © Anne Diklev Pallesen, (c) DR)

Når man træder ind i Joannahuset, skal man tage skoene af.

Nøjagtig som i de fleste andre hjem går børn, ansatte og frivillige rundt i strømpesokker.

- Vi prøver at gøre det så hjemligt som muligt, siger Freja Nowack, der er frivillig i Joannahuset. Det er formiddag, og i spisestuen i krisecenteret dufter der af kaffe og røræg.

En pige er lige stået op og trisser ud i køkkenet. På vejen derud får hun et varmt klem om skuldrene af leder Jette Wilhelmsen.

Flygtet fra misbrug, vold og konflikter i hjemmet

Det er tre måneder siden, at børnekrisecentret Joannahuset slog dørene op. Siden da er der kommet over 50 børn, som er flygtet fra forældrenes vold, misbrug og konflikter eller en anbringelse, som de ikke har haft det godt i.

- Det er nogle børn, der i høj grad har brug for at få noget rådgivning, og det er også børn, som har brug for at få et helle, altså et sted at slappe af, siger Jette Wilhelmsen.

DR besøgte Joannahuset, da det åbnede for tre måneder siden. Dengang sagde Jette Wilhelmsen, at 'hvis bare vi har hjulpet ét barn, har vi gjort rigtig meget”.

I dag er hun overrasket over, hvor mange børn der på alle døgnets timer har fundet vej til Joannahuset på Christianshavn.

- Tre timer efter vi havde åbnet, stod den første her. Så det har været overvældende, at vi faktisk fra 'dag et' har haft børn og unge i huset, siger Jette Wilhelmsen.

Siden da har hun og de mange frivillige forsøgt at skabe en tryg lomme for børnene, der få omsorg og et hvil på krisecenteret efter dage, uger og måneder som hjemløse på gaden.

- På nogle kan jeg godt mærke, at de har mange ting, der rumsterer oppe i hovedet. Nogle er lidt tilbageholdende, hvor de har lukket sig lidt inde i sig selv. Men fælles for dem alle er, at de har behov for omsorg, siger Freja Nowack.

At Joannahuset er åbnet er også noget, man taget godt imod i København.

Gyda Heding, der er leder af de Unges Hus, en social indsats i Københavns Kommune, siger, at det er 'fuldstændigt genialt', at man har åbnet et krisecenter for børn og unge.

Igennem arbejdet på Christiania møder hun dagligt børn, som står i en uafklaret akut situation, og som har brug for ekstra hjælp og støtte. Forleden dag mødte hun for eksempel en ung dreng fra Hundested, som var stukket af hjemmefra. Han vidste ikke, hvad han skulle gøre.

- Og der sagde jeg til ham: Der findes noget, der hedder Joannahuset, der kan du gå hen og få en snak med dem. Og så kan de hjælpe dig hjem eller hjælpe dig med, hvad der skal ske, fortæller Gyda Heding.

Der bliver gjort meget for at skabe en hjemlig stemning i Joannahuset. Se billeder fra huset her:

  • Freja Nowack er frivillig i Joannahuset. Hun har primært vagter om morgenen, hvor hun hjælper børnene med at få morgenmad og blive fulgt i skole. (Foto: © Anne Diklev Pallesen, (c) DR)
  • I Joannahuset hænger mange malerier og tegninger, som børnene, der bruger huset, har lavet. (Foto: © Anne Diklev Pallesen, (c) DR)
  • I spisestuen har man gjort meget ud af, at det kan være hjemligt og hyggeligt.
  • Man skal tage skoene af i Joannahuset, hvor alle går rundt i strømpesokker.
  • Mange af børnene har været på gaden i dage, uger og måneder. Derfor er det rart at få varmet sine fødder med uldne strømper, som findes i entreen.
1 / 5

Brug for flere krisecentre

Selvom krisecenteret ligger i København, så rejser børn fra en stor del af Danmark dertil. Joannahuset har modtaget børn fra otte forskellige kommuner, og der er kommet børn helt fra Sydsjælland, Fyn og Bornholm.

De mange børn, der har opsøgt krisecenteret, understreger, at der er brug for et sted som Joannahuset andre steder i Danmark, lyder det fra Børns Vilkår.

- Der vil være behov for det flere steder i landet. Hvor mange steder er svært at sige, men i hvert fald i de store byer. Sådan at børn fra hele landet kan komme frem til et krisecenter, siger Rasmus Kjeldahl.

Der var forud for åbningen af Joannahuset en politisk diskussion omkring, om der overhovedet var et behov for et krisecenter til børn.

Det står nu klart, at det var der, mener Børns Vilkår, som følger med i, hvordan Joannahuset bliver brugt. For erfaringerne er vigtige for fremtidige krisecentre for børn, lyder det.

I Joannahuset er de frivillige ved at rydde op fra formiddagens brunch, men de lader stearinlysene være tændt og kaffekopperne stå fremme. Der kan altid komme et barn eller en ung forbi.

Jette Wilhelmsen ser også, at der i fremtiden kan blive et behov for et børnekrisecenter andre steder i landet.

- Jeg håber på, at vi får noget viden sammen med de børn og unge, der kommer her, som vi kan give videre, og som fremtidige krisecentre kan gøre brug af, siger hun.