Fødevarestyrelsen vendte smilet nedad i Region Hovedstaden

Over halvdelen af de sure smileyer, der blev givet ved Fødevarestyrelsens seneste kontrolbesøg, blev uddelt i Region Hovedstaden.

Der kan være særlig god grund til at kigge efter den såkaldte smiley-rapport, hvis du har planer om at tage ud at spise i hovedstadsområdet.

En gennemgang som DR har foretaget, viser nemlig, at mere end halvdelen af de 160 sure smileys, som Fødevarestyrelsen uddelte under deres seneste tilsyn, hænger i Region Hovedstaden.

Det på trods af, at blot en tredjedel af kontrolbesøgene fandt sted i regionen. Dermed er hovedstadsområdet klart overrepræsenteret i den kedelige statistik.

- Vi er klar over, at der er en udfordring i Københavnsområdet, og vi arbejder forsat på at nå virksomhederne via dialog og massiv vejledning, siger Charlotte Kølln, der er sektionsleder hos Fødevarestyrelsens fødevareafdeling i København.

Hun peger på stor udskiftning i medarbejdere og ejere på spisestederne som en forklaring på, at der er kortere mellem de sure smileys i hovedstadsområdet.

- Der er en tendens til, at der er et større turnover i København. Dermed kommer der ikke samme kulturforståelse og forståelse for sikkerheden. Og når man hele tiden skal uddanne nye medarbejdere, så kan det være svært at opretholde et fagligt niveau i virksomheden, siger Charlotte Kølln.

Restauranter øger fokus efter sur smiley

Palæo i Torvehallerne i København er et af de spisesteder, der måtte indkassere en sur smiley under det seneste kontrolbesøg.

'Der er altså tale om et beklageligt, lokalt og enkeltstående tilfælde, der er udbedret og behandlet internt, så vi sikrer os, at det forbliver sådan' skriver Simon Nielsen, der er CEO og Partner hos Palæo, i en mail til DR.

Det var mangelfuld rengøring, der førte til den sure smiley og en bøde på 10.000 kroner til Palæo. Hvilke konsekvenser det vil få, har Simon Nielsen svært ved at spå om.

'Det er lige sket, så det er svært at give et konkret svar på rent kundemæssigt. Internt betyder det selvfølgelig et endnu større fokus på at sikre, at det aldrig sker igen' skriver Simon Nielsen.

Kokken og Karry på Sønder Boulevard i København måtte også hænge en sur smiley op efter sidste fødevarekontrol på grund af forkert opbevaring af fødevarer og dårlig rengøring.

'Vi fokuserer på de ting, som Fødevarestyrelsen har indskærpet, og vi håber at løse tingene hurtigst muligt, så vi kan få vores fulde smil tilbage i butikken' skriver ejer Hassan Butt i en mail til DR.

Det er mere end bare en bøde

Hos Horesta, som er hovedorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, fortæller Tine Skriver, der er fødevarechef, at det nedadvendte smil kan have store konsekvenser for spisestederne.

- Konsekvensen af en sur smiley kan være omfattende. Det er ikke alene den administrative bøde, man modtager. Man modtager også en dårlig omtale. Og derfor er smileyen ekstremt vigtig for restauranter, fordi de er så eksponeret, siger hun.

Selvom smileyen er vigtig for spisestederne, så er det stadig den branche, hvor der bliver givet flest sure smileyer.

- Jo mere kompliceret håndteringen og tilberedningen af fødevarerne er, og jo flere aktiviteter man har i restaurantkøkkenet, jo flere regler skal man holde styr på. Og det kan være en større udfordring i forhold til at fastholde sit glade smil på kontrolrapporten, forklarer Tine Skriver.

Horesta ønsker ikke at udtale sig om, hvorfor man ser flere sure smileys i København, men de forsøger at komme problemet til livs, med information og vejledning.

- Horesta yder rådgivning og informationer omkring fødevarereglerne. Derudover har vi også branchens vejledning omkring egenkontrol, som vi så vidt muligt distribuerer til alle i hele branchen, fortæller fødevarechefen fra Horesta og understreger:

- Viden om reglerne og fødevaresikkerhed er grundlaget for at overholde reglerne og bevare sit glade smil.

Efter artiklen er blevet udgivet, har Palæo modtaget en glad smiley af Fødevarestyrelsen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.