Foldboldklubber laver regler for forældre: Tilråb som 'skyd' og 'spil bolden' er bandlyst

Flere fodboldklubber laver regler for forældrenes opførsel.

Flere fodboldklubber oplever, at forældre fylder for meget på sidelinjen. I Brøndby IF har man regler for, hvordan de skal opføre sig. (Foto: Kasper palsnov © Scanpix)

Sport kan vække store følelser og ikke mindst, når det er ens eget barn, der spiller. Men i flere fodboldklubber har man lavet retningslinjer for at undgå forældrenes tilråb og indblanding.

Det gælder blandt andet Københavns Boldklub, hvor man har lavet en såkaldt børnefolder.

- Vi vil gerne undgå, at forældrene råber ind til børnene, når de spiller. De må gerne klappe og vise positiv begejstring, men vi ønsker ikke, at de kommenterer på dommeren og giver vejledning til den spiller, der har bolden, siger Jan Michaelsen, sportslig leder i børneafdelingen i Københavns Boldklub.

Retningslinjerne for forældrenes adfærd handler både om at sikre en positiv atmosfære og den mest kvalificerede træning.

- Det er typisk fædrene, der har en lille træner i maven og kommer med tilråb, men det er no-go hos os. Mange af forældrene er slet ikke dygtige nok til at fortælle børnene, hvad de skal, siger han.

Hegner forældre inde

I Brøndby IF går man mere praktisk til værks med forældrezoner.

- Så indhegner vi et område med kegler eller noget andet, hvor forældrene skal være under kampen. Der kan stadig blive råbt, men vi oplever, at det giver noget selvjustits, siger Christian Barret, der er bestyrelsesformand hos Brøndby IF.

Erfaringen hos Brøndby IF er, at det typisk er forældrene til de større børn, der er meget ambitiøse og kommer med uacceptable tilråb. Men uanset alder har det en negativ indflydelse på spillerne, siger Christian Barret.

- Det betyder rigtig meget for det enkelte barn, det kan vi tydeligt se. Det mister glæden ved at spille og leverer ikke den præstation, det faktisk kan.

I Lyngby Boldklub får forældrene information om, hvordan de forventes at opføre sig, allerede når børnene meldes ind. Blandt andet er anvisninger som 'skyd' og 'aflever' bandlyst, fortæller pigetræner og bestyrelsesmedlem i Lyngby Boldklub Magnus Gary.

- Det er bare støj, og det gør det ikke nemmere for børnene at spille fodbold. Vi sørger for, at folk kender retningslinjerne, og hvis de ikke bliver fulgt, sanktionerer vi det.

I ØBG Silkeborg Fodbold har man indført konceptet 'Silent Saturday', hvor forældre og trænere ikke må dirigere og råbe højrøstet under kampen.