Folkets Hus tilbage til Nørrebros borgere

Det kommunalt ejede hus har stået tomt, men delvis overtaget af lokale banderødder. Nu skal rødderne ud.

Et flertal i Københavns Kommunes kultur- og fritidsudvalg har med Dansk Folkepartis borgmester, Carl Christian Ebbesen, i spidsen vedtaget et forslag, som skal sikre en ny start for det kontroversielle kulturhus Folkets Hus på Indre Nørrebro i København. Det skriver Politiken lørdag. Det kommunalt ejede hus har gennem de seneste uger stået tomt og forladt, men delvis overtaget af lokale banderødder, ligesom der, ifølge Københavns Politi, har været drevet hashsalg foran bygningen ved det tilstødende område, Folkets Park.

Kultur- og fritidsudvalget har ifølge Politiken lørdag indstillet til kommunens økonomiudvalg med overborgmester Frank Jensen (S) for bordenden, at der bevilges 2 millioner kroner til Fonden for de Åbne Rum til ansættelse af personale, som kan genoprette driften med fokus på, at retningslinjerne for huset fremover bliver overholdt.

»Jeg er glad for, at et flertal har bakket op om en løsning, hvor man kan få Folkets Hus tilbage til borgerneNørrebro. Hverken jeg eller resten af udvalget kan leve med, at rødder og bander og hardcore kriminelle har sat sig på huset«, siger Carl Christian Ebbesen til Politiken.

Huset, som blev totalrenoveret for et par år siden, blev drevet af frivillige aktivister fra lokalområdet, som i slutningen af november sidste år i samlet flok valgte at trække sig fra huset efter et krisemøde. Ifølge aktivisterne havde driften gennem længere tid »tæret kraftigt på kræfterne«, idet der blandt dele af den brogede brugergruppe ikke var opbakning til retningslinjerne, som blandt andet siger, at der ikke må ryges eller sælges hash i huset, at der ikke må bæres bandemærker, samt at der skal udvises respekt og gives en hånd med ved praktiske opgaver.

Initiativet til en fornyet drift kommer fra to tidligere aktivister i huset samt Marc Johansson, der gennem flere år har været lokal politibetjent på Indre Nørrebro i ordningen Din Betjent.

Projektet får opbakning fra Københavns Politis direktør, Thorkild Fogde.

»Vi ser gerne, at der er en positiv kraft i området, som kan være med til at skabe en god udvikling i et vanskeligt boligområde«, siger han til Politiken.

Både Liberal Alliance og Venstre stemte imod projektet i kultur- og fritidsudvalget. Partierne ønsker ikke at bruge kommunale midler på projektet, men mener, at problemerne omkring Folkets Hus skal løses af politiet.

/ritzau