Forældre demonstrerer igen for minimumsnormeringer

Forældrebevægelsen 'Hvor er der en voksen' afholder i dag demonstration for bedre normeringer i daginstitutioner.

Klædt i gule t-shirts og udstyret med balloner, bannere og budskaber går forældre i dag på gaden for at demonstrere for minimumsnormeringer i vuggestuer og børnehaver.

Det er forældrebevægelsen 'Hvor er der en voksen', der i dag sætter fokus på normeringer med demonstration i København og Herning og arrangement i Aarhus.

For der er et akut problem med for få voksne, mener talsperson for bevægelsen Marie Blønd:

- Vi efterlyser en akutberedskabsplan, så de børn, der lige nu ligger langt under smertegrænsen i forhold til voksenkontakt, får minimumsnormeringer, siger hun.

Forældrene var også på barrikaderne under valgkampen i forsommeren, og ifølge Enhedslistens børneordfører, Jakob Sølvhøj, gør det stort indtryk.

- Jeg tror faktisk, at alle politikere på Christiansborg bemærker, hvor meget det her betyder for landets forældre, og det håber jeg, at de lytter efter, så vi kan få et resultat, som forældrene kan være tilfredse med, siger han.

Forældrenes demonstration i København starter klokken 14.30 på Rådhuspladsen og ender ved Christiansborg.

Der forhandler politikerne i øjeblikket om minimumsnormeringer - og de er ikke enige.

Hos SF mener børneordfører Jacob Mark det samme som forældrene: Vi kan ikke vente til 2025, som statsminister Mette Frederiksen (S) har lagt op til; der skal flere pædagoger allerede fra nytår.

- Forældrene kæmper for, at man laver lovbundne minimumsnormeringer, og at der skal ske et mærkbart løft af børneområdet allerede fra næste år, og det er det, vi kæmper for i finanslovsforhandlingerne lige nu, siger Jacob Mark.

Pædagoger frikøbt til dagen

Det er ikke kun forældre, som i dag går på gaden for at demonstrere for bedre normeringer i daginstitutionerne.

Også pædagogerne har mulighed for at deltage, da fagforeningen BUPL har valgt at frikøbe pædagoger, der gerne vil deltage i demonstrationen.

- Deres (forældrenes, red.) kamp er også vores kamp, både for det gode børneliv og at give børnene det, de har brug for, men i lige så høj grad for bedre vilkår for pædagogerne, så de kan udføre deres profession, siger Pernille Riis, som er formand for BUPL Nordsjælland.

Pædagog Stella Ravn Skou tog med en bus fra Odense for at være med til at demonstrere i København. (Foto: Jakob Høstrup - DR Fyn)

Pædagog: Børn råber på voksenkontakt

Pædagog Stella Ravn Skou fra Odense deltager i demonstrationen i København senere i dag.

- Jeg synes, at det er vigtigt, at vi bakker op om den her forældredemonstration. Jeg er selv forælder, så det er vigtigt at kæmpe en fælles kamp, siger hun.

Stella Ravn Skov oplever som pædagog, at der ofte ikke er den tid, der er behov for.

- Vi ser børn, der råber på voksenkontakt. Vi slukker mange ildebrande, vi gør det bedste, vi kan, og vi løber stærkt.

Men nu har Stella Ravn Skov fået nok, og hun mener, at der er behov for handling fra politikernes side.

- Vi har brug for nogle minimumsnormeringer. Det kan ikke blive ved - der er rigtig mange børn, der bliver tabt, siger hun.

Demonstrationen i Herning begynder også klokken 14.30.