Forældre i opråb over daginstitution: 'Min datter brød grædende sammen'

Kritik fra forældre får nu politikere til at sætte kulegravning af fire daginstitutioner i København på dagsordenen.

Stine Lefevre og hendes døtre, hvor den ene går og den anden har gået i den daginstitution i Valby, som i dag er på dagsordenen i Børne- og Ungdomsudvalget i København. Her skal det besluttes, om Intern Revision skal kulegrave årelange problemer i fire institutioner i samme område. (Foto: Lise Højer Rømeling © (c) DR)

Opdateret kl. 15.45: Københavns Kommunes Børne- og Ungdomsudvalg har på et møde onsdag eftermiddag besluttet at kulegrave de fire daginstitutioner af de to uafhængige instanser Intern Revision og Borgerrådgiveren.

Børn, der slår og sparker og græder mere, end de plejer. For mange børn til for få ansatte og en stor udskiftning af både ledere og personale.

Det er bare nogle af de problemer, som en gruppe på 57 forældre oplever i deres børns institution i Valby i København.

Forældreopråbet er blot det seneste indlæg i en lang diskussion om forholdene i landets daginstitutioner.

Og ligesom i den nationale debat peger forældregruppen fra Valby blandt andet på dårligere normeringer. I december var der 13 børn mere, end institutionens normering giver plads til, oplyser forvaltningen, og der manglede desuden fire pædagogiske medarbejdere.

Det kan forældrene mærke på deres børn.

- Alexander er pludselig ikke længere den dreng, vi kender. Han er blevet udadreagerende, han græder mere, og han sparker, slår og er også begyndt at bide, siger Henriette Gharib, der er mor til Alexander på tre et halvt år.

Samtidig har der siden midten af 2016 været 25 procent flere personaler ind og ud ad døren end gennemsnittet for resten af Københavns daginstitutioner, viser tal fra forvaltningen, ligesom institutionen på knap seks år har haft otte forskellige ledere - heraf fem fastansatte.

Også det kan mærkes på børnene, fortæller Nicki og Stine Lefevre, der er forældre til to piger, der begge har gået i institutionen. Den yngste, Silje på fire år, går der stadig, og hun er især påvirket af den store udskiftning af personalet.

- Hun brød grædende sammen i går aftes, da hun skulle sove og sagde: De stopper alle sammen, de bliver bare væk, og så siger jeg selvfølgelig, at det er jo ikke din skyld, siger Stine Lefevre.

Hør Stine Lefevres bekymringer i videoen herunder.

Det fik tilbage i november flere forældre til at snakke sammen om, at de ikke var trygge ved forholdene.

De holdt møder med ledelsen om sagen, og der blev sat ind med kompetencepædagoger. Men forældrene oplevede ikke, at der skete nogen ændringer, og derfor skrev 34 af institutionens forældre under på et brev til Børne- og Ungdomsforvaltningen.

I starten af januar tiltrådte så en ny leder i institutionen. Alligevel voksede gruppen af utilfredse forældre fra 34 til 57, og den 16. januar skrev de under på et brev til Børne- og Ungdomsudvalget, hvor de bad om hjælp til at løse problemerne i deres institution.

Det tog politikerne til sig.

De har fået reaktioner fra forældre fra i alt fire institutioner i Valby i København, og i dag skal Københavns Kommunes Børne- og Ungdomsudvalg derfor tage stilling til, om Intern Revision skal kulegrave institutionerne.

- Vi har fået henvendelser fra flere forældre om, at kvaliteten halter, der mangler pædagoger, og der er forskellige uregelmæssigheder, siger Jens-Kristian Lütken (V), som er en af de politikere, der har foreslået at sætte Intern Revision på sagen.

Københavns børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) har ikke ønsket at stille op til interview. Men han skriver i en mail, at "hvis Børne- og Ungdomsudvalget på sit møde ønsker en intern revision af det bagudrettede forløb, så har forvaltningen intet at skjule. Det vil på mange måder være godt at få klarlagt alle fakta i denne sag."

Personale presset af konflikt

Forældrene understreger, at det ikke er personalets skyld.

- De gør deres bedste, og jeg er ekstremt imponeret over den opgave, de løfter hver dag, siger Nicki Lefevre.

Men de mange forældres frustration rammer alligevel de ansatte, siger Jan Hoby, næstformand for Landsforeningen for Specialpædagoger (LFS), der organiserer pædagoger og pædagogiske ledere i København.

- Medarbejderne fortæller, at de oplever en udbredt utryghed, og så er vi derude, hvor forældrenes kritik bliver kontraproduktiv, siger han.

Han medgiver, at der har været store problemer i institutionen og roser forældrene for at råbe vagt i gevær, men han understreger, at der nu er startet en ny leder, som er ved at få institutionen på ret køl.

I går skrev medarbejderne et brev til Børne- og Ungdomsudvalget, hvor de beder om arbejdsro. Det samme skriver børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen i sin mail:

”Institutionen har haft en periode med meget uro. Nu skal den have ro til at starte på en frisk og arbejde med alle de nye tiltag. Det fortjener alle parter, ikke mindst børnene."

Men det er netop børnene, der har fået forældrene på barrikaderne, siger Henriette Gharib.

- Vi kæmper jo for vores børn og bliver nødt til at reagere, når vores børn mistrives, siger hun.

FacebookTwitter