Forældre skal hjælpe forældre i psykiatrien

Forældre skal hjælpe andre forældre, hvis barn bliver indlagt på en psykiatrisk afdeling.

Fire erfarne forældre, der selv har oplevet, at deres barn blev indlagt på psykiatrisk afdeling, skal nu hjælpe nye forældre, hvis barn bliver indlagt. (Foto: © Colourbox)

Forældre, hvis barn bliver indlagt med en psykisk lidelse, som eksempelvis ADHD, spiseforstyrrelse eller OCD - har brug for anden hjælp, end den de kan få fra hospitalets hvide kitler.

Derfor skal andre forældre, som selv har oplevet at have et barn indlagt på en psykiatrisk afdeling, nu hjælpe dem. Det er tanken bag et forsøg med forældrementorer på Børne - Og Ungdomspsykiatrisk Center i Region Hovedstaden.

Det fortæller Henrik Ingemann Andersen, udviklingschef i Centret.

- Forældrene kan hurtigere falde til, hurtigere orientere sig og få den hjælp, som de skal have, siger han.

Fire forældre er nu ansat fem timer om ugen hver til at lytte, dele erfaringer og støtte andre forældre på de Børne - og Ungdomspsykiatriske afdelinger i Glostrup og Bispebjerg.

Mentorer kan give forældrene håb Mentorerne kan være med til at svare på spørgsmål om, hvorvidt det er i orden at banke på lægens dør, og hvordan får man familielivet til at hænge sammen, når ens barn er indlagt.

Når børn bliver indlagt på en psykiatrisk afdeling i hovedstaden, betyder det også en meget ny og utryg verden for deres forældre. Mentorerne skal så være med til at give forældrene håb, sir Henrik Ingemann Andersen.

- Det er rigtig rart for forældrene at møde nogle, der har været i den samme situation, kendt til de samme problemer og fortvivlelse, og som kan fortælle, at man kommer ud på den anden side, forklarer han.

Opbakning fra Bedre Psykiatri Det er en rigtig god ide at lade forældre hjælpe andre forældre, der har et sygt barn, mener pårørendeforeningen Bedre Psykiatri. For der kommer meget positivt ud af at hjælpe forældrene, mener generalsekretær i Bedre Psykiatri, Thorstein Theilgaard.

- Det er grundlaget for ens liv, der bliver rystet, så dét at der er nogle mennesker, som selv har oplevet det, er simpelthen guld værd, siger han.

Og Thorstein Theilgaard tror ikke bare, at forældrementorerne er gavnlige for forældrene - men også for hospitalerne og hele samfundet:

- Hvis man skal gøre det op i samfundskroner, så tror jeg, at udgifterne til den her slags mentorer kommer ind igen rigtig mange gange.

Forsøget fortsætter i hele 2016 på afdelingerne i Glostrup og Bispebjerg, og derefter skal det besluttes, om det skal forlænges.