Forældre tager sagen i egen hånd og åbner privatskole

Mange skolelukninger i Frederiksværk har betydet, at forældre genåbner den lokale skole - som privatskole.

Der er plads til 200 elever på den genåbnede Vinderød Privatskole i Nordsjælland. (Arkivfoto)

I dag åbner en ny privatskole med plads til 200 elever i nordsjællandske Frederiksværk.

I en tid med skolelukninger over hele landet er en gruppe forældre gået imod strømmen og har overtaget den tidligere folkeskole, som nu hedder Vinderød Privatskole. Det skal holde børnene i Halsnæs Kommune, der kæmper med faldende indbyggertal.

- Skolen har været et omdrejningspunkt for lokalsamfundet. Det lykkedes ikke at bevare skolen som før, og derfor ønskede vi i stedet at etablere en privatskole, siger Johnni Kirstein, skolebestyrelsesformand.

Der er mange som Vinderød

Politiken kunne i juli fortælle, at 21 nye privatskoler i år åbner, hvilket er rekordmange.

En af grundene er netop, at kommunerne i yderområder sammenlægger folkeskoler på grund af faldende børnetal og dårlig økonomi.

Og i Halsnæs betød befolkningsudviklingen sidste år, at de måtte dreje nøglen og lukke den daværende folkeskole.

Skole lokker folk til

Fra kommunens hold forsøger man også at lokke flere indbyggere til området. Og i jagten på tilflyttere kan privatskolen kan godt gå hen og få stor betydning, mener venstreborgmester i Halsnæs Kommune, Steen Hasselriis:

- Det her kan lægge op til en sund kappestrid skolerne imellem og gøre det endnu mere attraktivt at bosætte sig i Halsnæs, når der er forskellige tilbud, siger borgmesteren.

Også forældrene håber skolen kan være med til at gøre området mere attraktivt, siger Johnni Kirstein:

- Jeg håber, at vores skole kan give et løft, men vi håber også, at det kan give noget konkurrence, så vi samlet får løftet alle skoler i kommunen, siger han.