Forening tager 1.400 kroner for adgang til kommunalt badeanlæg

Københavns Kommune har givet forening lov til at opkræve medlemskab for adgang til populært badeanlæg.

Badeanstalten Helgoland på Amager ejes af Københavns Kommune, der har indgået en aftale med foreningen Det Kolde Gys om at stå for driften. (Foto: Rune Evensen © Scanpix)

Det kommunale badeanlæg Helgoland på Amager er en populær destination for nøgenbadere i hovedstaden, og normalt er der gratis adgang fra Sankt Hans til september.

Men en aftale mellem Københavns Kommune og foreningen Det Kolde Gys betyder, at man fra i år skal være medlem af foreningen for at bruge nøgenbadet over sommeren.

Det vækker harme blandt flere af Helgolands brugere, heriblandt Jakob Hedegaard, der har startet en underskriftindsamling mod de nye regler.

- Nu har Københavns Kommune brugt 25 millioner kroner på at opføre Helgoland, og så laver de lige pludselig sådan en mærkelig aftale med Det Kolde Gys, der lukker adgangen for offentligheden. Det bryder med årtiers tradition, siger han.

Et medlemskab af Det Kolde Gys koster 800 kroner i indmeldelsesgebyr og yderligere 600 kroner i kontingent. Jakob Hedegaard er selv medlem, men han synes det er mange penge, hvis man kun bruger anlægget et par gange i løbet af sommeren.

Han synes også, problemet ligger et andet sted:

- Jeg synes, det er trist for København. Der kommer også rigtig mange turister derude, der nyder at komme og bade nøgne, og jeg synes, det er vigtigt, at København har det at byde på.

De nye regler vækker også forundring blandt politikerne. Radikales gruppeformand i København, Tommy Petersen, er parat med et forslag om at ændre aftalen, så Helgolands nøgenbad igen kan besøges uden medlemskab om sommeren.

- Det er en helt absurd beslutning. Helgoland er en vigtig bastion for det danske frisind, og så er det et kommunalt anlæg, som skatteyderne har betalt for, siger han.

Formand for Det Kolde Gys Kirsten Monrad forstår ikke utilfredsheden med, at man skal være medlem for at nøgenbade på Helgoland:

- Man kan bare melde sig ind. Vi er i forhandlinger med Københavns Kommune om en løsning, mere kan jeg ikke sige.

Kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune Carl Christian Ebbesen (DF) har ikke ønsket at udtale sig.

Facebook
Twitter