'Forfærdeligt og uacceptabelt': To ud af tre brystkræftpatienter fik ikke behandling til tiden

Kritikken hagler ned over Region Hovedstaden fra Kræftens Bekæmpelse og Dansk Brystkræft Organisation.

Regionen har igangsat flere initiativer for at få ventetiden ned og man regner med, at puklen er afviklet senest i midten af november i år (arkivfoto: Mikal Schlosser, Scanpix). (Foto: MIKAL SCHLOSSER © Scanpix)

- Det er fuldstændig forfærdeligt og uacceptabelt, at vi har så lang ventetid på brystkræftbehandling, siger Christoffer Buster Reinhardt (K), der er formand for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden.

I august blev bare én ud af tre brystkræftpatienter (31 procent) behandlet til tiden i Region Hovedstaden, mens under halvdelen (45 procent) af brystkræftpatienterne blev behandlet til tiden i september.

Det fremgår af en dagsorden fra Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden.

- Man har selvfølgelig – som brystkræftpatient – en berettiget forventning om at kunne få behandling inden for de forløbstider, som kræftpakkerne har lovet én, understreger Christoffer Buster Reinhardt (K).

Fristen for, hvor lang tid der må gå, fra diagnosen brystkræft er stillet, til behandlingen sættes i gang, er 27 dage.

Derfor er de mange overskridelser et stort kritikpunkt for Kræftens Bekæmpelse.

- Det er ikke godt nok. Der er jo lavet kræftpakker, fordi de skal overholdes, siger overlæge i Kræftens Bekæmpelse, Janne Bigaard.

Ifølge Janne Bigaard kan konsekvensen af at skulle vente for længe på behandling være meget individuel.

- Men for nogle af de her kvinder kan det godt gøre en forskel, hvornår man bliver opereret, siger hun.

Organisation: En psykisk hård ventetid

Også Dansk Brystkræft Organisation ser med alvor på den manglende behandling.

- Der kan vi jo ikke andet end sige: Det er ikke i orden. Det er ganske utilfredsstillende, og det er det jo specielt for den enkelte kvinde, siger Karen Sundbøll, formand for Dansk Brystkræft Organisation.

Ifølge Christoffer Buster Reinhardt (K) skyldes ventetiden blandt andet en pukkel af brystkræftpatienter.

Og ventetiden er hård for patienterne, forklarer Karen Sundbøll.

- Ét er at få en kræftlidelse, som man ser frem til hurtigst muligt at få behandlet. Men der er jo også hele det psykiske aspekt af det, siger hun og fortsætter:

- Jo før man kommer igennem forløbet, jo før man kan komme om på den anden side – desto tidligere kan man begynde at trække vejret normalt igen.

Lysere tider til november

Regionen Hovedstaden har igangsat flere initiativer for at få ventetiden ned, forklarer Christoffer Buster Reinhardt (K).

- Her og nu åbner vi ekstra operationslejer, vi giver flere ressourcer til radiologien, og vi prøver at rekruttere flere radiologer og operationssygeplejersker, som kan hjælpe os på sigt.

Region Hovedstaden forventer, at puklen er afviklet senest i midten af november i år.