Forhandlinger brudt sammen: Stadig ingen penge til ægdonation

Danske Regioner og Sundhedsministeriet har forhandlet om midler til ægdonation i et år.

Folketinget besluttede for næsten et år siden at sætte prisen op for ægdonation for at få flere til at give æg, men klinikkerne har ikke fået penge endnu. (Foto: Katrine Emilie Andersen © Scanpix)

Barnløse par, som venter på lange ventelister for at modtage et donoræg, må væbne sig med ekstra tålmodighed. Danske Regioner og Sundhedsministeriet har nemlig måtte opgive at blive enige om finansieringen af ægdonation.

De sammenbrudte forhandlinger rammer blandt andet Rigshospitalet, hvor over 100 kvinder, der ønsker at donere æg, er blevet afvist, fordi hospitalet ikke har penge til at betale kvinderne.

Det store antal afviste kvinder kom frem for snart fire uger siden. I den forbindelse udtalte Ulla Astman, som er formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner, ellers til DR, at hun forventede en afklaring på problemet "inden for et par uger".

- Det er rigtig ærgerligt og dybt beklageligt i forhold til de mange barnløse, som har forventning om at få hjælp.

Ulla Astman, formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner

Men forhandlingerne, der har stået på i snart et år, er altså nu brudt sammen, fordi regionerne og ministeriet ikke kan blive enige om, hvordan betalingen til ægdonorerne skal skrues sammen.

- Det er rigtig ærgerligt og dybt beklageligt i forhold til de mange barnløse, som har forventning om at få hjælp, siger Ulla Astman om de sammenbrudte forhandlinger.

Folketinget besluttede for et år siden at sætte prisen op for ægdonation fra 2.400 kroner til 7.000 kroner for at få flere til at give æg. Men pengene er ikke fulgt med til regionerne. Og det møder kritik fra Ulla Astman:

- Jeg synes ikke, at det er hensigtsmæssigt, at man stiller folk nogle forbedringer i udsigt, uden at økonomien for regionerne er på plads.

Forhandlingerne skal nu foregå mellem Finansministeriet og Danske Regioner, og det efterlader barnløse kvinder parkeret på lange ventelister, siger klinikchef Søren Ziebe på Rigshospitalet:

- De kvinder, som har behov for donoræg for at få børn, har ingen muligheder, før der kommer en løsning. Hvor gerne vi end ville behandle dem, så kan vi ikke gøre det, når vi ikke har pengene til at udføre behandlingen, siger Søren Ziebe.

Det har ikke været muligt at få et interview med sundhedsminister Ellen Trane Nørby, men i en mail til DR P4 København skriver hun:

- [Det er] ærgerligt, at regionerne – på trods af, at regeringen og aftalepartierne er enige om at sikre finansiering til eventuelt øgede offentlige udgifter – afviser kvinder, der ønsker at donere æg. Jeg håber derfor, at forhandlingerne snart kan lukkes.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.