Københavns Kommune er i gang med at rydde op i en sag, hvor to chefer i daginstitutioner har ansat familiemedlemmer.
Ansættelserne er sket til usædvanlig høj løn og uden, at stillingerne blev slået op, skriver Berlingske.
Intet usædvanligt
Poul Riiskjær Mogensen, som er formand for den danske afdeling af Transparency International, en organisation, der bekæmper korruption og nepotisme, mener ikke, at sager som denne er usædvanlige.
- Flere undersøgelser tyder på, at fænomenet forekommer måske mere udbredt, end man ville tro. På den anden side er det selvfølgelig ikke noget, der er decideret tal på. En betydelig del af alle danskere mener dog selv, at de har oplevet denne type situation, siger han.
Forskel på offentligt og privat erhvervsliv
Mens det er helt lovligt at ansætte venner og familie i det private erhvervsliv, ser det anderledes ud i det offentlig, og det kan skabe problemer.
- Et af problemerne er nok, at denne type adfærd ikke er ulovlig i den private sektor, men er det i den offentlige. Derfor skal man til stadighed sørge for at være på vagt i denne type situation, siger han.
Problemer blandt kolleger
På arbejdspladsen kan det give store problemer, hvis lederen har ansat venner eller familie, mener Poul Riiskjær Mogensen.
- Der er ingen tvivl om, at det kan skabe kollegiale problemer, og det kan skabe problemer omkring sagligheden, slår han fast.
Løsningen til at bekæmpe nepotisme findes allerede i flere kommuner, nemlig whistleblower-ordninger, hvor ansatte diskret kan fortælle om forhold på arbejdspladsen, mener Poul Riiskjær Mogensen.