Formand: Samfundets syn på ledige skaber isolation

Det er flovt at være ledig, og derfor dropper mange arbejdsløse at se venner og familie.

Det er ugleset at være ledig, så derfor vælger mange arbejdsløse socialt samvær fra, siger psykologformand. (© Colourbox)

- Når ledige vælger socialt samvær fra, skyldes det samfundets syn på arbejdsløse.

Sådan lyder det fra formanden for Dansk Psykolog Forening, Eva Secher Mathiasen.

Ifølge en ny undersøgelse blandt 515 medlemmer i a-kassen Min A-kasse har mere end hver tredje ledige i hovedstadsområdet prøvet at droppe et socialt arrangement, fordi de ikke orker at blive konfronteret med deres arbejdsløshed.

Samtidig svarer 58 procent svarer, at de føler sig set ned på.

- Vi taler meget om, at de ledige skal presses ud på arbejdsmarkedet. Alle dem, der kan bidrage, skal bidrage. Men det forudsætter, at der er rigtig mange ledige der kan arbejde, men ikke vil arbejde, siger Eva Secher Mathiasen.

- Det er bare ikke virkeligheden derude, siger formanden for Dansk Psykolog Forening, der opfordrer de ledige til at overvinde deres sociale frygt.

- Det er godt og sundt at komme ud og snakke med mennesker, som man føler sig knyttet til og holder af. Og jeg tror, de fleste vil blive overrasket over den støtte, de kan få, siger Eva Secher Mathiasen.

På landsplan svarer 31 procent af de ledige ja til, at de en eller flere gange har undgået sociale arrangementer for at undgå at blive konfronteret med deres arbejdsløshed.

Desuden svarer 71 procent, at de føler mindreværd på grund af deres arbejdsløshed, mens 57 svarer, at de føler sig set ned på.