Forsker: Problematisk at politikere ikke bakker op om stormoske

Stormoskeen viser, at muslimer er parate til at integrere sig i Danmark, mener forsker.

Dansk Islamisk Råd er i høj grad tilhængere af demokrati i Danmark og menneskerettigheder, derfor bør politikerne deltage i åbningen den københavnske stormoske. (© stock.xchang)

Der er problemer med integrationen af muslimer i Danmark. Men Danmarks første stormoske, som åbner i København, er et udtryk for, at muslimer vil integrationen.

Derfor skal politikerne vise deres opbakning ved at møde op til indvielsen af stormoskeen på torsdag.

Det mener Brian Arly Jacobsen, der er adjunkt på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier:

- Jeg synes, det er problematisk, at man ikke vil være med til at anerkende, at islam nu får det her store og vigtige symbol for islam i Danmark.

Et symbol på, at muslimer vil integration

For den meget synlige stormoske med minerater og kuppel er netop et tegn på, at muslimerne gør, som det officielle Danmark har ønsket sig, siger Brian Arly Jacobsen.

- Det her det viser jo i virkeligheden, at de er parate til at lade sig integrere i Danmark, de får nogle synlige bygninger. De gør i virkeligheden, hvad det er, politikerne beder dem om, ved at de søge at etablere religiøse institutioner under dansk lovgivningen,

Han fremhæver at stormoskeen for eksempel også har kulturaktiviteter, ældrecenter og idrætsaktiviteter, som er typisk danske traditioner.

Qatar får ikke indflydelse på prædikener

Brian Arly Jacobsen mener, at politikerne skal stole på at Dansk Islamisk Råd, der står bag stormoskeen, ikke lader sig presse til for eksempel at prædike en mere konservativ retning indenfor islam, som religionen praktiseres i donorlandet Qatar.

- Dansk Islamisk Råd er i høj grad tilhængere af demokrati i Danmark og menneskerettigheder og sikrer, at der ikke er nogen udenforstående, der får indflydelse på, hvilken udlægning af islam der prædikes i den moske.

Brian Arly Jacobsen mener, at årsagen til at store dele af det officielle Danmark har meldt fra til indvielsen på torsdag er, at politikerne ikke vil associeres med det konservative Qatar, som har finansieret den nye stormoske, og det holder ikke, mener han.

- At de så har fået finansieret den fra Qatar, det synes jeg ikke, er det store problem, fordi der er jo sådan set også mange virksomheder i Danmark, der samarbejder med olie- og gasvirksomheder i Qatar, og det problematiserer man jo ikke, siger Brian Arly Jacobsen.

Facebook
Twitter