Forskere om idræt: Foreningsbold styrker børns sundhed bedst

Foreningsidræt og holdsport er den bedste måde at få børn i form på, viser forskning.

Børn, der er aktive i idrætsforeninger, er sundere end deres kammerater udenfor foreningerne, viser forskning. (Foto: Thorleif Ravnbak © DR)

Børn skal røre sig.

Det er der ikke noget nyt i, men nu har forskere fra Københavns Universitet og Syddansk Universitet dokumenteret, at det giver den bedste motion, hvis børnene rører sig i en idrætsklub.

Allerbedst er det, hvis de får pulsen op til håndbold eller fodbold.

Undersøgelsen har involveret mere end 1.000 børn. Undersøgelserne viser blandt andet, at foreningsaktive piger og drenge i alderen 9-16 år har et markant bedre kondital, end deres kammerater uden for foreningerne. Samtidig er sundhedseffekten af holdsporten meget tydelig:

- Når man er i en fodbold- eller håndboldklub, får man bedre kondition, lavere fedtprocent og stærkere knogler, siger professor på Københavns Universitet Peter Krustrup, der er en af forskerne bag undersøgelsen om foreningsidrættens effekt på børns sundhed.

Det er en kombination af høj puls, udholdenheds- og styrketræning i et miljø, hvor man har det sjovt og hyggeligt, fortæller han.

Når de foreningsaktive børn i højere grad lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om fysisk aktivitet, end børn uden for foreningerne, skyldes det ifølge forskerne, at det sociale aspekt har en helt særlig effekt i forhold til at motionere:

- Holdsport og kammeratskab får børnene til at træne ofte, fordi de forpligter sig til fællesskabet på fodbold- eller håndboldholdet, hvor kammeraterne venter på en.

- Der er masser af god gavn af at lave motion i skolegården eller fitnesscenter, men vi kan konstatere, at det er systematisk og effektivt at gøre det i en forening, siger Peter Krustrup.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.