Forsøg: Nye gymnasieelever får ikke karakterer

Øregård Gymnasium i Hellerup dropper karakterræset: Det skal gøre eleverne mere kreative.

Eleverne i 1.g på Øregård Gymnasium i Hellerup skal forsøgsvis gennem hele uddannelsesåret uden at få karakterer. (Foto: DR København)

Det giver mindre stress og præstationsangst, når karaktererne droppes til fordel for løbende feedback. Det mener ledelsen på Øregård Gymnasium i Hellerup, der har besluttet, at de nystartede elever i 1.g som forsøg ikke skal have standpunktskarakterer. Det skriver Berlingske.

En af de elever, der ikke aner præcis hvor på skalaen, hun befinder sig, er Rigmor Tolstrup, der går i 1.T. I stedet for et tal får hun feedback og det er hun foreløbigt tilfreds med:

- Jeg synes, det er virkelig fedt, at der er mindre pres på, når vi skal lave vores lektier, så vi ikke stresser over det. Samtidigt var jeg lidt bekymret, inden vi startede i skole, over, at jeg måske ikke ville tage mig lige så meget sammen uden karakterer, siger Rigmor Tolstrup.

Får feedback i stedet for karakter

Også forældre og andre elever har været bekymrede for, om de manglende karakterer går ud over arbejdsindsats.

Men rektor Pia Nyring tror, at det nye tiltag sikrer god læring, fordi elever bliver bedre til at tænke nyt og tør begå fejl i undervisningen:

- Vi har besluttet, at der skal være fem feedback-samtaler for hver elev i 1.g. På den måde fokuserer vi hele tiden på læringen. Samtidigt kan vi sige til eleven: 'Nu har du knækket det her, nu skal vi så arbejde specifikt med det her problem', siger Pia Nyring.

Elever bliver mere kreative

Rane Willerslev, der er socialantropolog, hilser forsøget på Øregård Gymnasium velkomment, fordi der er brug for kreative elever med nye tanker.

- Når man stræber mod 12, det 100 procent korrekte, så er der ikke plads til, at man prøver noget nyt af og måske fejler, siger han.

Eleverne får stadig karakterer i de fag, som de afslutter efter 1.g.