Fortsat store forsinkelser på altaner og vægge: Karen har ventet et år på svar

Nyt bygningsreglement bremser stadig mange byggetilladelser i København.

Karen Christensen er skuffet over, at Københavns Kommune gentagne gange har udsat behandlingen af hendes andelsboligforenings byggesag. (Foto: Peter Bye Andersen © Dr København)

Det var egentlig meningen, at 23-årige Karen Christensen fra Amager skulle nyde sommeren med et glas vin i hånden på sin nye altan.

Men et år efter, at Københavns Kommune modtog hendes andelsforenings ansøgning om at få lov til at sætte nye altaner op, er husmuren stadig bar. Byggesagen ligger nemlig - som mange andre sager - i en stor bunke på rådhuset.

- Det er frustrerende. Jeg har glædet mig rigtig meget til at nyde solen og få ekstra plads i min lille københavner-lejlighed. Man hører ikke rigtig noget fra kommunen, siger Karen Christensen, der også er formand for andelsboligforeningen.

Karen Christensens sag er langt fra enestående. Det går generelt stadig alt for langsomt med at få godkendt byggetilladelser i hovedstaden. Og det selvom kommunen tilbage i december lovede at være oppe i omdrejninger i starten af det nye år.

Det er fortsat det nye bygningsreglement, BR18, der er hovedårsagen til, at det ikke går hurtigere, oplyser kommunen.

Byggereglerne blev indført sidste sommer og har været så svære at forstå for sagsbehandlere og ansøgere, at det har givet ekstraarbejde på grund af mangelfulde ansøgninger. Og det har resulteret i en stor sagspukkel, siger Rikke Sønderriis, centerchef i Center for Bygninger.

- Det går ikke godt nok. Vi er meget udfordrede i øjeblikket af flere forskellige ting, siger hun.

Ventetiden er ikke blevet mindre af, at hovedstaden lige nu oplever et decideret byggeboom, ligesom der har været en stor udskiftning af medarbejdere, hvilket har medført kompetencetab.

Det betyder, at ventetiden for nogle typer af byggesager i årets første fire måneder faktisk er steget i forhold til sidste år. I april tog det næsten 60 dage at få en tilladelse til eksempelvis at bygge en tilbygning til sit hus. Det er 20 dage mere end kommunens servicemål for 2019.

Alligevel mener Rikke Sønderriis, at kommunen er oppe i omdrejninger. For når først sagsbehandlerne går i gang med sagsbehandlingen er de blevet hurtigere.

- Vi var 16 timer om at sagsbehandle en sag i efteråret. Nu er vi nede på 13 timer. Så man kan roligt sige, vi er oppe i gear. Vi løser også halvdelen af sagerne inden for servicemålene, siger hun.

Koster penge for håndværkere og bygherrer

Men det er ikke nok til at tilfredsstille Dansk Byggeri eller Håndværkerforeningen. For enhver forsinkelse går ud over både virksomheder og københavnere, der vil bygge nyt.

- Byggesagsbehandlingen skal være kompetent og rettidig. Ellers forsinker og fordyrer man ting, siger erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius.

Han er enig i kommunens udlægning af, at bygningsreglementet bærer en del af skylden for den langsomme sagsbehandling. Men det er kritisabelt, at der har manglet kompetente medarbejdere, siger han.

- Det kan ikke være rigtigt, at manglende kompetencer hos en myndighed skal være årsag til forsinkelser hos bygherrer og entreprenører. Det er simpelthen ikke tilfredsstillende, siger han og efterlyser handling på rådhuset.

Ifølge Rikke Sønderris bliver der sat ind på flere punkter for at vende udviklingen. Der skal blandt andet ansættes flere medarbejdere og ses på, hvordan man generelt kan gøre det bedre. Men hun tør ikke sige, hvornår Københavns Kommune igen lever op til servicemålene.

- Det tør jeg ikke sige nøjagtigt. Det afhænger af, hvor mange sager vi får ind og andre faktorer, så det kan jeg ikke sige noget om, siger hun.

På Amager tør Karen Christensen da heller ikke længere håbe på, at turen snart kommer til hendes forenings sag.

- Det ved jeg virkelig ikke. Det håber jeg inderligt, det gør. Men det er meget usikkert lige nu, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk