Fra nu til 14 dage: Stor forskel i ventetiden på at få en coronatest

I Region Hovedstaden er det sværere at få tid til en test end i resten af landet.

En sundhedsmedarbejder tager en test på en person i testcenteret på Aalborg Kaserne. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Der er stor forskel på, hvor hurtigt du kan blive testet for coronavirus i et af de testcentre, i form af hvide telte, der er stillet op rundt omkring i landet.

Det er nemlig langt sværere at komme til i

Region
Hovedstaden end i resten af landet.

Det viser en gennemgang,

DR
har lavet på hjemmesiden coronaprover.dk, der drives af Sundheds- og Ældreministeriet, og som er den side, man skal benytte sig af for at bestille en test.

For snart to uger siden blev det muligt for unge mellem 18-25 år at bestille en tid uden en henvisning fra lægen. I søndags blev det muligt for alle.

Men den lange testventetid, møder kritik fra Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi ved Københavns Universitet.

- Hvis formålet med teltene er, at vi skal opfange smitte, før det kan nå at sprede sig, så er det meget uacceptable ventetider, siger han.

I forbindelse med åbningen af coronprover.dk meldte Sundheds- og Ældreministeriet ud, at der er kapacitet til 50.000 test om ugen, og der kan derfor være ventetid på at få en test.

Det kommer særligt til udtryk i Hillerød, hvor man, da

DR
undersøgte det fredag formiddag, først kunne få en tid den 4. juni, mens man på
Bornholm
, i Odense eller Viborg kunne booke en tid samme dag.

I grafikken her kan du se, hvor lang tid du skal vente på en test i flere af landets regioner. Har området ikke en søjle, er der 0 dages ventetid på at få en tid:

Kommer det til den såkaldte drive-in-test er ventetiden op til 14 dage i

Region
Hovedstaden.

Derudover skal man forvente at vente op til 72 timer på at få svar på sin prøve.

- Det er ikke voldsomt effektivt. Hvis testningen skal give mening, skal folk testes og have svar hurtigt, så man kan få fat i smittekæderne, siger Allan Randrup Thomsen.

Tilbuddet om en test uden henvisning henvender sig til folk, der ikke har symptomer og dermed måske ikke er smittet. Men det formilder ikke Allan Randrup Thomsen.

- For så giver det slet ikke mening, at de overhovedet skal testes. Hvis man vil teste folk med vage symptomer eller en mistanke, så skal det stadigvæk være effektivt. Ellers bliver det bare et slag i luften, hvor folk kun får stillet deres nysgerrighed, siger han.

Ifølge professoren bør det være muligt at bestille en tid på dagen og få svar samme dag.

Forrang til sundhedspersonale

Sundheds- og Ædreministeriet forklarer i en mail, at den lange ventetid skyldes, at man giver forrang til bl.a. nære nære kontakter til smittede og frontpersonale i sundheds-, ældre- og socialsektoren.

- For de personer, som benytter den frie testkapacitet, kan der være lidt ventetid i forhold til, hvor hurtigt de kan få en tid til test, som kan variere geografisk afhængig af efterspørgslen.

- Nu har vi haft åbent for, at alle kan testes i lidt over en uge. Ud fra de erfaringer, vi gør os, vil vi fremadrettet se på, hvordan vi kan tilpasse kapaciteten til behovet lokalt, forklarer ministeriet.

Facebook
Twitter