Frank Jensen om tiggerlov: Det kan have en præventiv virkning

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), glæder sig over regeringens lovændring.

Frank Jensen glæder sig over de nye stramninger i tiggerloven, som kan løse nogle af romaproblemerne i København. (Foto: © Malene Anthony Nielsen, Scanpix)

I slutningen af maj bad Københavns overborgmester, Frank Jensen, statsministeren om hjælp til det massive romaproblem, der ifølge overborgmesteren er i byen, og i går blev en ny tiggerlov så hastevedtaget.

- Det, synes jeg, er helt rigtigt af regeringen, siger Frank Jensen (S).

Før lovændringen fik tiggere først en advarsel og ved gentagne tilfælde af tiggeri syv dages betinget fængsel.

Men efter gårsdagens lovændring får tiggerne straks to ugers ubetinget fængsel, hvis der foregår det, som regeringen kalder "utryghedsskabende tiggeri" i gågader, ved stationer og supermarkeder eller i offentlige transportmidler.

- Det kan have en præventiv virkning, siger Frank Jensen.

- Vi ved selvfølgelig godt allesammen, at det ikke er hele løsningen på det meget stigende antal immigranter fra Øst- og Centraleuropa, der lever et usselt liv på gaden. Det er selvfølgelig meget synd, men det er også noget, vi ikke kan have i København, fortæller han.

Frank Jensen efterlyste i slutningen af maj måned hjælp fra statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) side, fordi problemerne med romaer i København var blevet så massive.

- Det er godt, at Folketinget har skærpet lovgivningen der, hvor man har en meget aggressiv adfærd. Hvor man møder op i toget, og man går rundt og har en støjende adfærd, der for de fleste vil være meget krænkende, siger han.

Dog ærgrer han sig over, at loven også rammer de danske hjemløse:

- Det er selvfølgelig ærgerligt, at man ikke kan lave en sådan lov, uden at det rammer alle.

Men han føler sig overbevist om, at politiet vil kunne skelne mellem tiggeri og den utryghedsskabende tiggeri:

- Det, at der er en dansk hjemløs, som sætter en kop frem, det har jeg svært ved at se kan være utryghedsskabende. Så jeg tror, det finder sin løsning i praksis fra politiet og domstolenes side, siger Frank Jensen.