Fristen er udløbet: Glemte valgplakater kan koste kandidater dyrt

Nogle steder lyder regningen på 250 kroner per plakat, der ikke er taget ned i tide.

(Foto: Jacob Rützou Andersen © (c) DR)

De har været en fast del af gadebilledet i ugevis, men fra i dag er det ulovligt, hvis kandidaterne til folketingsvalget stadig smiler ned fra valgplakater i lygtepæle og vejtræer.

Fristen for at tage plakaterne ned udløb nemlig natten til i dag, og skulle kandidaterne have misset nogle af dem, kan det komme til at koste dyrt.

På de statsejede veje er det Vejdirektoratet, der fra i dag rykker ud og fjerner de sidste plakater, og herefter sendes der så en opkrævning til de pågældende, fortæller afdelingsleder Kalle Stærk.

- Det er omkostningsbestemt, men vi regner med, at det kommer til at koste omkring 250 kroner per efterladt valgplakat, siger han.

På de kommunale veje er det de enkelte kommuner, der står for oprydningen af glemte plakater.

Alene i København pillede kommunen ved kommunal- og regionsvalget i 2017 1.378 plakater ned og opkrævede samlet omkring 150.000 kroner.

Og igen i år forventer kommunen at få meget at se til, lyder det fra enhedschef Jakob Hjuler Tamsmark.

- Jeg ved allerede nu, at vi er langt over det antal valgplakater, vi nedtog løbende i kommunalvalgkampen, der hang ulovligt og til fare for trafikken, eller som kunne ødelægge vores vejtræer. Så vi ender formentlig op i et ganske højt tal, siger han.

I København afhænger regningens størrelse på de glemte plakater af omfanget af oprydningsarbejdet. Men prisen kommer til at ligge mellem 170 og 230 kroner per plakat.

- Vi har mulighed for at opkræve de omkostninger, som kommunen har for at nedtage plakaterne, og det skal vi beregne endeligt, når vi præcist ved, hvor meget tid vi har brugt på oprydningen, siger han.

Regningen for oprydningsarbejdet bliver sendt til de lokale vælgerforeninger og kandidater.

Lokalafdelinger kan ikke udelukke 'glemte' plakater

Hos Enhedslisten er det partiets lokalafdelinger, der har ansvaret for at opsætte og nedtage valgplakater. Og i lokalafdelingen i København håber man på, at man har fået pillet plakaterne ned i tide.

Men talsmand Reinout Bosch kan ikke afvise, at man kan have overset nogle enkelte.

- Jeg tror med sikkerhed, at vi har glemt nogle, og det kommer vi jo til at betale for med den regning, Københavns Kommune formentlig sender til os, siger han.

I Venstre i Helsingør vurderer kredsformand Bjørn Cronquist, at der skulle være styr på de fleste valgplakater. Men skulle partiet have glemt et par stykker, tror han på, at man nok skal få nys om det.

- De sociale medier har jo betydet, at det er blevet meget transparent, så vi har jo fået en del henvendelser fra borgere, som har været utålmodige og har fortalt om valgplakater, der ikke var pillet ned, også inden fristen var udløbet, siger han.

Både Vejdirektoratet og Københavns Kommune samler de efterladte valgplakater på et depot, hvor kandidaterne så kan komme og hente dem.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk