Farvel til den lille lejlighed og legepladsen i gården og goddag til hus og gyngestativ i haven.
Sådan er udviklingen for en større del af børnefamilier i dag.
Men med tendensen, hvor flere familier flytter fra de større byer, kommer også et pres på blandt andet daginstitutionerne i de mindre kommuner.
I hovedstadsområdet lægger udflytningen fra især København pres på flere af hovedstadens omkringliggende kommuner.
En af dem er Gribskov.
Her forventes børnetallet at stige med 10 procent i løbet af de næste ti år, viser en analyse fra kommunen.
Men allerede nu er flere forældre frustrerede over de løsninger, som kommunen kommer med.
I institutionen Langdraget i Gilleleje er man lige nu overbelagt med 10 børn. For at få kvadratmeterkabalen til at gå op, har kommunen derfor besluttet at tælle kvadratmeterne i fællesrummet og en del af gangen med som en del af pladsen til børnene.
Det bekymrer blandt andet Christian Jørgensen, der formand for forældrebestyrelsen.
- Det er en ren skrivebordsejr for forvaltningen, men det er ikke en løsning for vores børn, siger han.
Normalt er der kun plads til 20 børn i den lille institution, men nu der går 30 børn.
- Man har for mange børn i forhold, hvad der er normeret pladsmæssigt. Jeg føler ikke, at der er det frirum, der skal være nede i institutionen, siger Christian Jørgensen om det nye tal.
Uenighed i udvalg
Det er forvaltningen i Gribskov kommune, der har lavet de nye beregninger, som giver plads til de 10 børn mere i institutionen.
En beslutning som formand for skole-, børn-, og familieudvalget, Jens Rane Holck (SF), bakker op om, men han understreger, at løsningen er midlertidig.
- Administrationen siger jo, at løsningen er der. Der er plads.
Han er dog åben for at kigge på sagen endnu en gang.
- Vi må kigge ind i om det så også passer, og om det er rimelige vilkår. Hvis der dukker noget op i den forbindelse, så vil udvalget tage det op igen, siger Jens Rane Holck.
Hos Det Konservative Folkeparti i udvalget er man mere bekymrede over forvaltningens løsningsmodel.
- Børn skal have plads omkring sig. Det giver et stresset miljø omkring dem, så jeg er fuldstændig enig med forældrene i, at vi skal have fundet en løsning på det her, siger udvalgsmedlem Trine Egetved, (K).
Heller ikke hos pædagogernes fagforening, BUPL, er man begejstret for løsningsmodellen i Gribskov kommune.
- Det kan give mere larm, flere konflikter og mere sygdom, hvis kommunerne ikke lykkedes med at sikre ordentlig plads til de mange børn, der lige nu fylder godt op i flere af hovedstadsområdets daginstitutioner, siger Lasse Bjerg Jørgensen, der medlem af forretningsudvalget i BUPL.
Formand for forældrebestyrelsen, Christian Jørgensen synes kommunen skulle sammenligne situationen hos Langdraget med en arbejdsplads som for eksempel kommunen.
- Jeg savner, at man kigger på børnenes tag. Det vil jo svare til at flytte flere mennesker ind på kontoret oppe på rådhuset. Hvordan ville deres arbejdsklima så være, om jeg må være så fræk, siger han.
Det er endnu ikke fastlagt, hvordan Gribskov Kommune løser pladsproblemet permanent.