Gebyr-kaos i forvaltning: Nu skal alle takster tjekkes

I en række sager har Københavns teknik- og miljøforvaltning ladet borgerne betale for høje gebyrer for serviceydelser. Nu skal alle gebyrer gennemgås.

Københavnerne har betalt for høje afgifter for at komme af med deres husholdningsaffald. (Foto: MATHIAS BOJESEN © Scanpix)

For høje gebyrer for at komme af med husholdningsaffald.

For høje gebyrer for at få behandlet byggesager.

Og for høje gebyrer for at få rengjort fortovene.

Det er tre sager, som det seneste år har ramt Københavns Kommunes teknik- og miljøforvaltning. Og der tegner sig et mønster, mener flere politikere.

Derfor har en samlet Borgerrepræsentation pålagt teknik- og miljøforvaltningen, at samtlige gebyrer i forvaltningen nu skal gennemgås med hjælp fra en ekstern revisor for at se, om københavnerne også i andre tilfælde har betalt mere end de burde for tjenesteydelser.

Det er Jakob Næsager, der er gruppeformand for de Konservative i København, der har fremsat forslaget:

- Det er ekstremt alvorligt. Teknik- og miljøforvaltningen har et budget i milliardstørrelsen, og der er store anlægsprojekter i forvaltningen. Derfor duer det ikke, at der er slinger i valsen, for det er rigtig store beløb, det drejer sig om, siger han.

Politikere har mistet tilliden

For flere politikere var fortovssagen dråben, der fik glasset til at flyde over. Her kom det frem, at forvaltningen havde taget en pris for rengøring af fortove, der lå langt over, hvad borgerne ville kunne have fået ydelsen til på det private marked.

- Vi har mistet tilliden til, at den måde, det foregår på i dag, er ordentlig, og det kan vi jo ikke være tjent med, siger Venstres politiske leder i København Cecilia Lonning Skovgaard.

Også de Konservative har svært ved at stole på forvaltningen efter de tre gebyrsager.

- Når et flertal siger, at vi skal have kulegravet hele økonomien på teknik- og miljøborgmesterens område, så er det udtryk for mistillid til den måde, hun har administreret det på, siger Jakob Næsager med henvisning til Ninna Hedeager Olsen (EL).

Borgmesteren og forvaltningen er undervejs kommet med forklaringer på, hvordan det har kunnet ske, at der er blevet taget for høje gebyrer.

Men de forklaringer har ikke været tilfredsstillende for Dansk Folkeparti. Derfor har de også stemt for at komme til bunds i sagen:

- De svar, vi har fået, har vist sig ikke at være rigtige. Og hvis vi ikke kan få de rigtige svar, så er vi på grænsen, hvor vi må sige: 'Er der så tillid til den forvaltning; at de kan køre det videre?', siger Finn Rudaizky, der er medlem af teknik-og miljøudvalget.

"Forvaltningen er sat under administration"

Det er usædvanligt, at Borgerrepræsentationen blander sig i et udvalgs arbejde, vurderer Roger Buch, der er kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole:

- Det er ikke almindeligt. Det er en indskrænkelse af den magt, man har som borgmester, siger han.

Og sagen er alvorlig mener Roger Buch:

- Det betyder reelt, at man bliver sat under administration. At der er nogle andre, der overtager styringen og fortæller, hvad man skal gøre, forklarer han.

Socialdemokraternes Niels E. Bjerrum mener også, at det er en usædvanlig sag:

- Det er en meget, meget, meget alvorlig sag. Det er absolut ikke 'business as usual'. I min tid i politik har jeg ikke oplevet, at man har gjort sådan, siger han.

En politisk næse til borgmesteren

Enhedslisten har siddet på teknik- og miljøborgmesterposten siden 2014, først med Morten Kabell, og siden kommunalvalget med Ninna Hedeager Olsen.

Roger Buch mener, at sagen kan kaldes en politisk 'næse' til den siddende borgmester:

- Det er på én og samme tid en næse, når man får at vide, at man ikke har gjort det godt nok.

- Når Borgerrepræsentationen gennemtrumfer tingene, så må det være udtryk for, at de (medlemmerne af Borgerrepræsentationen, red.) ikke har tillid til, at borgmesteren selv kan sørge for at få styr på sagerne, siger han.

Hos Socialdemokratiet mener man, at borgmesteren må bære sin del af ansvaret.

- Ligeså vel som der er mange, der skyder på Socialdemokratiet, når de synes, der er noget galt på Københavns Rådhus, så er det altså Enhedslisten, der har siddet på den her borgmesterpost i lang tid, så selvfølgelig hviler der også et ansvar på Enhedslisten, siger Niels E. Bjerrum.

Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) er på ferie og har ikke kunnet svare på vores spørgsmål.