Ghetto-gåtur mod stigende utryghed

Flere føler sig utrygge på Ydre Nørrebro i København, og det skal en gåtur med lokale unge som guider komme til livs.

På Ydre Nørrebro i København føler 14 procent sig utrygge. Det er en stigning fra 11 procent sidste år. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

I alle andre kvarterer i København er beboerne i løbet af det sidste år blevet mere trygge, men ikke på Ydre Nørrebro.

Her føler et stigende antal sig utrygge i deres bydel, som blandt andet har været i vælten på det seneste for skyderier og episoder med chikane af caféejere.

For at komme utrygheden til livs har Københavns Kommune derfor inviteret til noget så lavpraktisk som en gåtur i området, hvor lokale unge fra projektet Ghetto Tours viser rundt og fortæller om livet som ung i kvarteret.

Ifølge overborgmester i København Frank Jensen (S), som selv deltager i gåturen, er dialog mellem de forskellige beboere den bedste måde at komme væk fra utrygheden.

- Vi skal drøfte med de lokale på ydre Nørrebro og ikke mindst med de unge, som der har været meget fokus på, hvordan vi kan gøre området til et endnu mere trygt og godt sted at bo, siger han.

Ifølge Københavns Tryghedsundersøgelse 2016 føler 14 procent af beboerne på Ydre Nørrebro sig utrygge, mens det sidste år gjaldt for 11 procent.

Skal man for alvor gøre bydelen tryggere, så er det vigtigt at få de unge, som føler sig rodløse og marginaliserede, til at tage et ansvar, siger Frank Jensen.

- Det handler om at få dem til at føle, at de betyder noget for deres lokalområde, og det er vores erfaring, at det er vejen frem til at gøre området mere trygt og sikkert, siger han.

Udover de lokale unge deltager blandt andet politiet, SSP og Nørrebros Lokaludvalg i gåturen, som finder sted i aften.