Glem det flade liggeunderlag og det utætte telt: Glamping er det nye camping

Den glamourøse form for camping er populært i hele landet.

Boksmadras, ægte tæpper, køleskab med minibar, dobbeltseng med dyner og en lille sofa med pyntepuder.

Det lyder ikke af camping, som de fleste af os kender det.

Ferieformen 'glamping' - som betyder glamourøs camping, hvor det utætte telt er skiftet ud med safaritelt med højt til teltdugen og trægulv - vinder frem i hele landet.

Blandt andet på Gilleleje Camping og Feriecenter i Nordsjælland, hvor de gerne vil give deres gæster en unik oplevelse, fortæller ejer af pladsen Helle Lund.

- Vi vil gerne have noget, der er lidt anderledes. Du kommer ud i naturen, men du har alligevel bekvemmelighederne med, som du har derhjemme, siger hun.

Det er nemlig slut med tynde liggeunderlag, en kold sovepose og dårlig dåsemad.

Interessen for luksuscamping mærker man nemlig i brancheforeningen Camping Outdoor Danmark, siger direktør Jens Brendstrup.

- Vi kan se, at det er noget, der klart accelerer. Der er en kraftig stigning i campingpladser, der investerer i glampingtelte. Og vores forventninger til 2020-sæsonen er væsentligt over niveau, siger han.

Helle Lund foran et af to glampingtelte på Gilleleje Camping og Feriecenter.

Hos Dansk Camping Union har interessen for glamping ligefrem været overvældende, siger landsformand Anne-Vibeke Isaksen.

- Vi oplever, at flere og flere campingpladser tager glamping til sig. Mange er startet i det små med et eller to telte, og så er de blevet overrasket over, at det simpelthen sælger som varmt brød, siger hun.

Nye gæster på campingpladserne

En glampingferie indebærer typisk, at man har elektricitet, eget toilet, en seng at sove i og morgenmad på sengen.

En ferieform, som tiltrækker nye gæster til campingpladserne, fortæller Jens Brendstrup.

- Det er et nyt segment, som vi ikke før har set på campingpladser, som stiller andre krav til sovemuligheder og indretning af teltene. Det er jo rigtige boksmadrasser, man sover på, og teltene er indrettet med faste møbler, siger han.

Det er netop den luksuriøse camping med æstetisk finesse, som får glampisterne ud af byen, siger Julia Lahme, der er etnolog og livsstilsekspert.

- Det er mennesker med videregående uddannelser, mellem 28-40 år, som bor i storbyen, spiser økologisk, er en lille smule venstreorienterede og som dyrker deres ret til at se verden, siger hun og fortsætter:

- De går efter oplevelser, der giver så meget luksus som overhovedet muligt i tæt kontakt med noget, vi oplever som unik natur, siger Julia Lahme.

På campingpladsen i Gilleleje er kalenderen tæt på fuldt booket hele sommeren, og det har den været siden de slog deres første glampingtelt op, fortæller Helle Lund.

- Glampingteltene er meget populære. Der er virkelig mange bookinger på det, så vi var nødt til at lave et telt mere, og det blev også hurtigt booket, siger hun.