Gymnasier bryder loven: Lader eleverne ryge på skolens område

11 ud af 26 hovedstadsgymnasier tillader elever rygning på skolen.

Loven om røgfri skoler har ingen effekt, når man lader eleverne ryge på matriklen, lyder det fra professor. Alligevel lader nogle gymnasier eleverne ryge på skolens område. (© ColourBox)

Røgskyer og cigaretskod jokket ned i skolegårdens asfalt burde være fortid på landets gymnasier.

Men det er det ikke.

I en rundspørge DR P4 København har foretaget blandt 26 gymnasier i hovedstadsområdet svarer 11, at de lader deres elever ryge på skolens område - selvom det siden 2012 har været forbudt at ryge på skolernes matrikler.

Det burde ellers være noget, der var styr på, mener formand for Danske Gymnasier Birgitte Vedersø.

- Vi skal til enhver tid overholde loven, siger hun. Men det har været en udfordring for flere gymnasier, uddyber hun:

- Jeg er godt klar over, at der er gymnasier, der ligger på en måde, så det er meget generende for naboerne (når eleverne ryger uden for skolens område, red.), og derfor laver de løsninger, som ikke er fuldstændig efter loven. Det skal vi naturligvis væk fra, siger Birgitte Vedersø.

Flere af gymnasierne ser ikke blot gennem fingre med, at eleverne ryger på skolens område. Nogle har også lavet deciderede rygeområder på skolen.

Et af dem er Aurehøj Gymnasium i Gentofte.

Her har det netop været et hensyn til naboer og det omkringliggende kvarter, der har været begrundelsen for et rygeområde, siger rektor Anette Hestbæk Jørgensen.

- Der er bare ikke særlig stor forskel på, om vi sender dem ud på fortovet lige foran skolen, eller vi sender dem om bagved, hvor de faktisk er gemt væk, siger hun og fortsætter:

- Her er der ikke ret mange, der ser dem. Vi synes ikke, at vi har gjort det særlig attraktivt at ryge i skoletiden.

Lov har ingen effekt, hvis ikke den overholdes

Udmeldingen fra gymnasierne ryster professor i tobaksforebyggelse ved Københavns Universitet Charlotta Pisinger.

- Loven om røgfri skoler har ingen effekt, når man lader eleverne ryge på matriklen, siger hun.

For der er en grund til, at man har indført loven, mener hun.

- Vi ved, at der er langt flere, der begynder at ryge på skoler, hvor man ryger synligt, forklarer hun.

Aurehøj Gymnasium er langt fra det eneste, der er tyet til alternative løsninger.

Rektor på Helsingør Gymnasium Claus E. Madsen har ligeledes følt sig nødsaget til at trække eleverne væk fra en offentlig vej.

- Vi ville godt have vores elever til at fylde mindre i skolebilledet, og det har været vores vurdering, at det er bedst, de ryger et sted, hvor de ikke er synlige, siger han.

På Ordrup Gymnasium har man store askebægre i form af betonpiller med gymnasiets bogstaver 'OG' i store røde bogstaver stående til at samle elevernes skod op.

En af eleverne, der benytter sig af dem, er Cassandra Tchu.

Hun synes, at 'Rygeren', som flere af eleverne kalder rygeområdet, er hyggeligt og socialt.

- Det er dejligt, at vi har et rygeområde. Vi er voksne nok til selv at beslutte, om vi må ryge, så jeg forstår ikke, hvorfor der skal være et forbud, siger hun.

Havde hun og de andre nikotintrængende klassekammerater skullet en tur ud på fortovet, havde det ikke betydet den store forskel for hende.

- Jeg tror ikke, det ville gøre det mere besværligt at ryge. Jeg tror, at skolen har tænkt, at det var bedre at samle os, så vi ikke smider skod over det hele, forklarer hun.

På Ordrup Gymnasiums rektorkontor er svaret, i en mail til DR fra rektor Søren Helstrup, at skolen har et rygeområde af hensyn til naboer, lærere og elever, der ikke ryger.

Minister: Kom i gang gymnasier!

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er forundret over, at der er gymnasier, der trodser loven og lader eleverne ryge på skolens matrikel.

- Sagen er den, at det her er lovgivning i Danmark. Der skal gribes ind, og vi skal gøre det langt mere håndfast, end vi gør i dag, siger han og fortsætter:

- Derfor bliver det fra næste sommer forbudt at ryge i skoletiden. Til de gymnasier, der endnu ikke har fået implementeret loven, der er syv år gammel, kan jeg kun sige: Kom i gang nu.

Hvordan forventer du, at skolerne skal kunne håndhæve et fuldstændigt forbud, når gymnasierne i dag ikke engang formår at håndhæve den nuværende lov om, at rygning på skolens område er forbudt?

- Det er en opgave, vi stiller dem, og det er jo dem, der er tæt på de unge. Gymnasierne må selv finde ud af, hvordan man kommer i mål med det, siger han og afslutter:

- Jeg har tillid til, at man som ledelse, elevråd og lærer formår at løfte problematikken. Det kan ikke være rigtigt, at unge mennesker begynder at ryge, fordi de begynder i gymnasiet, lyder det fra ministeren.

Hos Danske Gymnasier ser man også frem til, at loven skærpes.

Det forklarer formand for Danske Gymnasier Birgitte Vedersø.

- Vi er meget glade for, at sundhedsministeren har en ny lov på vej, der gør det helt ulovligt at ryge i skoletiden. Det gør det også noget nemmere for os at administrere, siger Birgitte Vedersø.

Den kommende stramning af rygeloven er kommet i stand som en aftale mellem regeringen, Venstre, Radikale, SF, Enhedslisten, Konservative og Alternativet. Den træder i kraft i sommeren 2021.