Håndværkere river historiske KB Hallen ned

KB Hallen har gennem tiden lagt gulv til besøg af ikoner som Winston Churchill og The Beatles, men i dag slutter kapitlet endegyldigt.

Nedrivningsmaskinen er startet i hallens facades højre side, hvor den med en saks klipper sig ind i betonen og brækker stykker af. Arbejdet fortsætter indtil april. (Foto: © Line Rasmussen- DR København)

En 50 tons tung nedrivningsmaskine bed sig til morgen gennem KB Hallens facade, og 77 års historie når dermed et punktum.

Hallen på Frederiksberg i København har dannet ramme om store koncerter og statsbesøg, indtil den brændte i 2011. Og den forkullede konstruktion har ikke været til at redde.

En bevæget direktør i KB, Henrik Eigenbrod, tog i dag afsked med den halvrunde bygning:

- Jeg er kommet her i 40 år, og elsker at gå forbi hver dag og se de to KB-bogstaver. Der er da følelser, der går igennem, at vi nu river dem ned. Men der er ingen anden vej at gå.

Konstruktionen var for ødelagt til genopbygning

KB har planer om en ny hal, men fredag morgen var det minderne, der fyldte, da direktør Henrik Eigenbrod overværede nedrivningsmaskinen bryde gennem betonen:

- Den ene halvdel af mig har nogle praktiske opgaver, der skal afklares, og den anden del har følelserne for den gode, gamle hal, siger direktøren.

Branden i 2011 dannede så meget varme, at det armerede jern under betonen blev ødelagt. Det ville derfor være uforsvarligt at bygge ovenpå den tilbageværende beton, fordi jernet risikerer at splintre som glas, hvis støj og brug når en bestemt frekvens, forklarer Henrik Eigenbrod.

5.000 ton beton skal brydes ned og fjernes

Selve nedrivningen varer frem til april, og de mange ton beton bliver fjernet stykke for stykke, siger Mads Søndergaard, direktør i Søndergaard Nedrivning: 

- Det er kun selve betonkonstruktionen, der står tilbage. Den river vi ned ved at klippe betonen til mindre stykker. Betonen og jernet kører vi så til genbrug, siger Mads Søndergaard.

En ny hal vil tidligst stå klar i 2017. 

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:54e70d5f6187a418ec516214