Har personer med handicap ret til sex? Stor forskel på hvor meget bosteder hjælper

Det er ikke ligegyldigt hvilket bosted, man bor på, hvis man har et handicap og gerne vil have kontakt til en sexarbejder.

I en rundringning, som DR har lavet til 20 bosteder i hovedstadsområdet, svarer 13 bosteder, at de gerne vil hjælper en beboer til at tage kontakt til en sexarbejder. (Foto: Annett Bruhn © Scanpix)

Hvis en af vores beboere vil have kontakt til en sexarbejder, må vi så hjælpe?

Det spørgsmål er der forskellige svar på, alt efter hvilket personale på landets bosteder man spørger.

Der er nemlig store forskelle på, hvor meget bostedernes personale hjælpe, hvis en beboer vil have kontakt til en sexarbejder.

I en rundringning, som DR har lavet til 20 bosteder i hovedstadsområdet, svarer 13 bosteder, at de gerne vil hjælpe en beboer til at tage kontakt til en sexarbejder. Resten vil ikke.

Danmark følger FN's konventioner på handicapområdet, som understreger, at mennesker med handicap har ret til at opleve og have seksuelle forhold, men præciserer ikke hvem, der eventuelt skulle hjælpe.

Som reglerne er i dag, er det derfor op til hvert bosted, om de vil hjælpe med at tage kontakt til en sexarbejder, hvis en beboer beder om det.

Det ærgrer Sofie Monggaard Christensen, der er formand for Sammenslutningen Af Unge Med Handicap.

- Vi synes, det er problematisk, at der ikke er de samme retningslinjer, for det betyder, at tilbuddene kommer til at være meget varierende, alt efter hvilket bosted man er på, siger hun.

Gladsaxe: Beboere skal have de samme muligheder

En af de kommuner, som opfordrer deres bosteder til at hjælpe, er Gladsaxe Kommune.

Her skal personalet på kommunens bosteder hjælpe personer med handicap med at kontakte sexarbejdere, hvis de efterspørger det.

Beboerne skal have adgang til sex som alle andre, mener Kristine Henriksen (S), som er formand for psykiati- og handicapudvalget i Gladsaxe Kommune.

- Skal det, at man ikke er i stand til at tilfredsstille sig selv, begrænse en i at være et helt menneske? Det mener jeg ikke, siger hun.

Det synspunkt deler man ikke i Albertslund Kommune. Her må personalet ikke hjælpe med kontakten til en sexarbejder.

Det skaber for mange dilemmaer, mener Lisa Høyer, der er leder af Albertslund Kommunes botilbud for voksne og udviklingshæmmede.

- Der er så mange dilemmaer i at vejlede dem i kontakten

- Hvordan skal vi sikre, at det er et ordentligt sted (de henvender sig, red.). Vi gør der her for at beskytte borgerne, siger hun.

Ekspert: Samtale om sex kan være nok

Ifølge ekspert og sexolog med speciale i seksualitet og funktionsnedsættelse Asgerbo Persson er det ikke nødvendigvis opkaldet til sexarbejderen og den efterfølgende akt, der er det vigtigste i situationen.

Samtalen om det, kan være ligeså vigtig.

- Det er en fantastisk indgangsvinkel. I stedet for at gribe knoglen eller afvise det (ønsket om at tager kontakt til en sexarbejder, red.), så brug det som en åbner til at dykke ned i emnet, siger han.

For opgaven med at tage kontakt til en sexarbejder kan være svær for de ansatte på bostederne, medgiver Asgerbo Persson.

- Der kan både være moralske, etiske eller religiøse overbevisninger, der gør, at man ikke har lyst til at påtage sig den opgave, siger Asgerbo Persson.