Historisk budgetaftale i København: Borgmesteren er ude - Enhedslisten er inde

Overborgmesterpartiet Socialdemokratiet er ikke en del af hovedstadsbudgettet for 2023. I stedet har Enhedslisten lavet en aftale med de blå partier.

Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (tv.) er ikke med i budgetaftalen for 2023. Det er til gengæld Enhedslisten, som blev det største parti ved kommunalvalget i 2021. Line Barfod (th.) har indgået en aftale med de blå partier på Københavns Rådhus. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Ritzau Scanpix)

Skatten sænkes med 0,1 procentpoint, der er millioner til klimaindsatser og til at flere kan blive pædagoger og lærere.

Det er nogle af hovedpunkterne i Københavns Kommunes nye budget for næste år.

Aftalen, der faldt på plads tidligere i dag, er indgået mellem Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Venstre, Alternativet, Liberal Alliance, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti nu landet en aftale om budgettet for næste år.

På listen af partier står altså hverken SF eller Socialdemokratiet.

Sidstnævnte har ellers overborgmesterposten i kommunen.

Men nu skal overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) lede rådhuset det kommende år på et budget, hun ikke selv har været med til at få på plads.

Socialdemokratiet og SF holder pressemøde d. 8. september efter, at det står klart, at de ikke længere er en del af budgetforhandlingerne for budgettet i 2023. (Foto: © Laura Møller Kretz, (c) DR)

- Jeg er enig i rigtig meget af det, der ligger. Men jeg er ikke enig i, at det skal sikres med en halv milliard kroner i personskattelettelser, sagde hun i går på et pressemøde, da det stod klart, at partiet var ude af forhandlingerne.

Det er første gang i over hundrede år, at Socialdemokratiet i København står udenfor en budgetaftale. En budgetaftale som Sophie Hæstorp Andersen i dag altså kan læse, men som ikke har hendes underskrift.

- Faktum er, at de her penge kunne være brugt til konkrete indsatser og sikre for eksempel flere almene og billige boliger i København, noget som både vi og Enhedslisten gik til valg på, siger hun om skattelettelserne i aftalen.

Enhedslisten i et blåt hav

Budgetaftalen blev præsenteret på et pressemøde kl. 12.00 på Københavns rådhus.

Blandt de politiske ledere på rådhuset, der trådte frem til mikrofonen, var Line Barfod (EL), teknik- og miljøborgmester i København.

Partiet blev størst ved kommunvalget tilbage i efteråret sidste år.

På trods af at aftalen er indgået med den blå del af de politiske partier på rådhuset, så mener Line Barfod stadig, at der er tale om et budget med Enhedslistens aftryk.

- Det er en langt mere rødgrøn aftale, vi har indgået end det, vi kunne have indgået med Socialdemokratiet.

Men har de mange vælgere, der stemte på jer tilbage til kommunalvalget stemt på at få skattelettelser - her en skattelettelse på 0,1 procentpoint?

- De har stemt på et parti, som har indgået en rødgrøn budgetaftale inden for de meget stramme rammer, som staten har lagt.

I gik også til valg på blandt andet at sløjfe en tredjedel af parkeringspladserne i København. Der bliver sløjfet 600 parkeringspladser med aftalen ud af de 125.000 pladser, der er i København. Er det tilfredsstillende?

- Det er slet ikke nok. Men vi har 15 mandater ud af 55 på Københavns Rådhus, så vi kan ikke få al vores politik igennem, siger Line Barfod.

Blå partier jubler

På den anden side af det politiske spektrum på Københavns rådhus er der jubel.

- Vi har altid fået at vide, at det kan ikke lade sig gøre i landets rødeste kommune. Men det kan det.

Sådan lyder det fra Venstres beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken om skattelettelsen på 0,1 procentpoint.

Ifølge ham giver det godt 200 kroner om året for en københavner med en månedlig indkomst på 30.000 kr.

- Jeg er glad for, at alle stemmer på rådhuset betyder noget. De borgerlige partier har fået indflydelse på Københavns rådhus, og vi kan samarbejde på nye måder. Andre måder end man har været vant til de sidste 100 år, siger han om aftalen.