Historisk viden og portrætter: Museer oplever stigende besøgstal

I 2018 har mange museer i hovedstadsområdet oplevet stor stigning af besøgende.

Glyptoteket i København satte besøgstalsrekord i 2018. Det samme gjorde blandt andet Louisiana i Humlebæk og Danmarks Tekniske Museum i Helsingør. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

Malerier af Van Gogh, keramik af Picasso og Andreas Mogensens rumkapsel.

Hvis du i løbet af det seneste år har været forbi museer og blevet klogere på historiske værker, skulpturer og set særudstillinger, så er du langt fra den eneste.

For i 2018 har mange af museerne i hovedstadsområdet oplevet en stor stigning i antallet af besøgende. Det gælder blandt andet for Danmarks Tekniske Museum i Helsingør, Medicinsk Museion i København og Arken i Ishøj. Det viser en rundringning, som DR P4 København har lavet.

Og de høje besøgstal er langt fra en tilfældighed, mener Ane Hejlskov Larsen, lektor i Museologi og Kunsthistorie fra Aarhus Universitet.

- Museerne er i stand til at appellere til et langt bredere publikum, og så er de blevet bedre til at nå bredere ud via sociale medier, siger hun.

Særudstillinger tiltrækker gæster

På Arken var der i 2017 cirka 350.000 gæster forbi, og sidste år var det tal steget til 410.000.

- Stigningen på 60.000 besøgende skyldes, at vi her i efteråret har haft to ganske fantastiske og skelsættende udstillinger, lyder det fra museumsdirektør Christen Gether.

På Louisiana i Humlebæk har de haft en fremgang på 100.000 i 2018, og direktør Poul Erik Tøjner peger også på særudstillingerne som en væsentlig faktor.

Og her har det blandt andet været Picassos keramik, der har trukket både københavnere og turister til, forklarer Poul Erik Tøjner:

- De kommer simpelthen på grund af Louisiana og den måde, man oplever kunst på.

Kulturminister: Der er potentiale

De mange gæster på museerne vækker også glæde hos kulturminister Mette Bock (LA):

- Vi drøfter i øjeblikket med partierne i Folketinget, om vi skal have en museumsreform. Vi kigger på, om den statslige investering i museerne skal gøres mere udviklingsorienteret, lyder det fra ministeren, som også peger på, at økonomi ikke er nok til at sikre, at museumsgæster fortsat vil finde vej til museerne.

- Vi har brug for meget dygtige museumsfolk og formidlere og samarbejde på tværs af de kulturelle institutioner, og jeg tror, at der er potentiale, som kan blive forløst, siger Mette Bock.

Både Louisiana, Danmarks Tekniske Museum og Glyptoteket slog besøgstalsrekord i 2018.