Hjemmeværnet vokser i kølvandet på krigen i Ukraine

Beredskabet bliver større over hele landet i disse dage. Nicolai Ovdal er en ny del af det.

Nicolai Ovdal har ingen ambitioner om at komme til Ukraine, men han vil gerne være en del af det danske hjemmeværn og håber, at han på den måde kan være med til at styrke Danmarks beredskab. (Foto: (Privat foto) © (c) DR)

53-årige Nicolai Ovdal fra København har en fortid i Hjemmeværnet, men har ikke været medlem siden årtusindeskiftet.

Det ændrede sig, da konflikten mellem Rusland og Ukraine i sidste uge eskalerede til en reel krig.

- Da russerne begyndte at mobilisere mod Ukraine, tænkte jeg, at ’nu er det nu’, siger han.

Derfor var han i mandags til ansøgningssamtale i Hjemmeværnet. Selvom han ikke har nogle ambitioner om at komme til Ukraine og kæmpe, så vil han gerne være med til at styrke det danske beredskab, siger han.

- Jeg vil gerne være en del af den statistik, der fortæller, hvor mange hjemmeværnsfolk der er i Danmark. Og at det forhåbentlig kan afskrække russerne, siger han.

Nicolai Ovdal er ikke den eneste, der vil være en del af beredskabet.

Interessen for at blive en del af det danske beredskab er generelt steget, siden krigen brød ud i Ukraine. Det viser en rundringning til en række distrikter i Hjemmeværnet, som DR har foretaget. En tendens, man ser i hele landet, bekræfter Hjemmeværnskommandoen.

I Distrikt København har man alene den sidste uge fået 30 ansøgninger, fortæller Morten Nielsen, der er kaptajn og står for hvervning og rekruttering.

- Det er ikke noget, jeg har oplevet før. Normalt er der 6 til 10 personer om måneden, der ønsker at komme ind i Hjemmeværnet, siger han.

Christina Pojezny, chef for distrikt Østjylland har den seneste uge fået markant flere ansøgninger til Hjemmeværnet. (Foto: foto: Heikki Yding © (c) DR)

Samme billede ser man i Østjylland. Her har man fået 20 henvendelser i løbet af den sidste uge, fortæller distriktschef, Christina Pojezny.

- Det svarer til, hvad vi normalt får på en måned, så det er en markant stigning. Det, man prøver at vise, er vel, at man gerne vil være med til at bidrage og hjælpe med at bevare den tryghed, vi har i Danmark, siger hun.

Der er ingen tvivl om, at årsagen til den stigende interesse skal findes i den seneste ugers eskalerende konflikt mellem Ukraine og Rusland. Det mener Søren Gade, der er Kommitteret for Hjemmeværnet og dermed den øverste civile leder.

- Det, der sker i Ukraine, får mange danskere til at forstå sætningen om, at hvis man tager frihed for givet, så er man på vej til at miste den. Og jeg tror, at situationen kan være med til at øge den danske forsvarsvilje, siger han.

Nicolai Ovdal er i hvert fald glad for sin beslutning om at søge mod Hjemmeværnet.

- Begivenhederne i Ukraine har vist, at det var den rigtige beslutning at melde sig, siger han.