#HørHovedstaden: Hvad er historien bag rådhuspandekagerne?

Når store sportsudøvere vinder guld, eller når prominente gæster besøger Københavns Rådhus, så står den ofte på de velkendte pandekager. Men hvad er historien bag dem? Og hvad består de af? Det svarer vi på i denne uges #HørHovedstaden.

Hvad er historien bag Rådhuspandekagerne? Det undersøger vi i #HørHovedstaden. (Foto: © Sofie Mathiassen, Scanpix)

Pandekage, appelsincreme, abrikosmarmelade og sødede ristede mandler. Det er komponenterne til Danmarks vel nok mest kendte pandekage. Rådhuspandekagen. En opskrift der har eksisteret i mere end 90 år, og som der ikke bliver pillet ved foreløbigt.

- Det er en gammel gammel tradition, og vi har tit snakket om, om vi skal finde på noget nyt, gøre den lidt mere nutidsagtig måske med nogle jordbær men så igen; det er simpelthen en tradition, og det skal vi holde fast i, siger Elisabeth Christensen, der er køkkenchef i rådhusets kantine.

Hele pandekagehistorien starter tilbage i 1928, da den belgiske konge, Kong Albert, kommer på besøg.

- Man manglede en dessert til den her begivenhed, og så måtte man jo komme på noget. I Belgien kan de rigtig godt lide vafler og pandekager, og derfor formoder vi, at det var derfor, det blev det, der blev serveret for kongen, siger Kristoffer Sahlholdt, der er til daglig er rundviser på Københavns Rådhus.

- Senest har Kong Alberts tipoldebarn, Kong Philippe netop været på besøg og han fik også pandekagerne, siger han.

Den oprindelige opskrift er lavet af Phillip Olsen, der var kok på Store Kro tilbage i 1928.

- Opskriften kom formentligt, fordi de havde ret travlt med at finde på den her dessert. Alligevel blev den blev en succes hos kongen. Og derfor blev den lavet igen, til de næste kendte der kom på rådhuset, og så startede traditionen, siger Kristoffer Sahlholdt.

Men det er en særlig ting, der gør at pandekagen senere hen får legendestatus.

- Phillip Olsen holder sin opskrift hemmelig. Samtidig får Danæg også sat en kampagne i gang i løbet af 60’erne, der gør pandekagen landskendt, siger Kristoffer Sahlholdt.

På 50 årsdagen for pandekagen bliver Phillip Olsen interviewet om pandekagen.

- Og der har vi et avisklip hvor vi kan se han sidder der i sin lænestol, 80 år gammel, sammen med sin kone. Og til billedet står der, at ikke engang Phillip Olsens kone, kender opskriften, siger Kristoffer Sahlholdt.

Så hemmelige var, og er de velkendte rådhuspandekager.