#HørHovedstaden: Hvor mange tidligere posthuse står tomme nu?

Det er nok de færreste, som stadig hiver fat i pen og papir og et frimærke, når de skal videregive en besked. Vi hører i hvert fald ofte om, at der bliver sendt færre og færre breve, og derfor lukker mange posthuse også, og flytter ind, der hvor vi i forvejen kommer. Men hvor mange gamle posthuse står tomme? Det spørgsmål stiller vores lytter Annie Dohrmann i denne uges #HørHovedstaden.

Hvad er der blevet af de gamle posthuse? (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

For knap et år siden lukkede posthuset på H.C. Ørstedsvej på Frederiksberg. I dag hænger der kun to røde postkasser foran bygningen, som tegn på, at her var engang et posthus. På skiltet påklistret på ruden står der "til leje". Dette er et af de tomme bygninger, der står tilbage, efter at flere posthuse flyttede ind i dagligvarebutikkerne i løbet af de senere år. Men hvor mange af den slags bygninger, findes der egentlig rundt omkring i København?

Lad os starte med det historiske.I gamle dage var posthusene nemlig at finde alle vegne.

- Der var jo ikke en by i landet, hvor der ikke lå et posthus helt centralt placeret, og ofte i flotte majestætiske bygninger, siger Jane Sandberg, direktør hos Enigma – Museum for Post, Tele og Kommunikation.

- Vi kan sige ret præcist hvornår det gik ned ad bakke for posthusene. Det gjorde det i 1997, lige omkring da emailen kom, siger hun.

Og inden for de seneste år, er der så for alvor sket noget med posthusene. For nu sender vi endnu færre breve end vi nogensinde har gjort. Alligevel er lukningen af posthusene noget der får sindet i kog hos rigtig mange, selvom vi ikke bruger posthusene lige så meget.

- Det er jo lidt et paradoks. Det virker jo absurd, at selvom det er længe siden vi har sendt et brev, så er der bare så meget identitet forbundet med den røde postkasse, og den der idyl omkring det, som gør, at vi reagerer, når de lukker, siger Jane Sandberg.

Og så til svaret på Annie Dohrmanns oprindelige spørgsmål: Hvor mange tomme posthuse er der så tilbage i øjeblikket?

Det svar har PostNord.

- Lige nu står der fire bygninger tomme, som tidligere har været posthuse. De er solgt betinget af, at kommunens lokalplaner falder på plads. Alle de andre posthuse er flyttet til dagligvarebutikker, kiosker osv, lyder det i et skriftligt svar fra PostNord.

Og dermed fik vi svar på denne uges #HørHovedstaden. Har du et spørgsmål, så kan du også kontakte os på hovedstaden@dr.dk

FAKTA OM #HørHovedstaden:

#HørHovedstaden undersøger de spørgsmål, du undrer dig over om din by, et område, eller noget helt tredje i hovedstaden. Hver uge vælger vi et spørgsmål, som vi går i dybden med og forsøger at finde svaret på - allerhelst i samarbejde med dig, der har stillet spørgsmålet.

Facebook
Twitter