#HørHovedstaden: Hvor meget brændstof bruger et langdistancefly på de lange ture?

De letter og lander hele døgnet rundt i landets største lufthavn, Københavns Lufthavn. Et par km. derfra, på den velkendte café, Flyvergrillen, står Jørgen Roerholt og kigger på flyene, og undrer sig over hvor meget brændstof de egentlig bruger. Det svar finder vi i denne uges #HørHovedstaden.

SAS flyvemaskine, fly (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Midt mellem ribbenstegssandwicher, flyspottere og legende børn, står Jørgen Roerholt og ser på et af de mange fly, der hver dag letter og lander fra Københavns Lufthavn i Kastrup. På Flyvergrillen, en lille café, der nyder godt af sin placering lige ud til landingsbanerne, står han og spejder ud på de små og store maskiner, der transporterer os kloden rundt.

- Jeg bor her i Kastrup, og når vinden den er stik øst, så drøner de indover, der hvor jeg bor, og det er lige før man kan se passagererne indeni.

Og det har fået Jørgen Roerholt til at undre sig.

- Vi snakker jo rigtig tit om bilfrie søndage, og hvor meget brændstof vi bruger i bil, men hvad med flyene? Hvor meget bruger de egentlig, når de letter herfra og tager langt væk, fx Bangkok?, spørger han.

Det spørgsmål kan vi komme lidt nærmere svaret på, ved at spørge Kim Winther, der er seniorspecialist ved Teknologisk Institut.

- Inden man bare er færdig med at stige op til de 10 km som flyene typisk flyver i, der har du allerede brugt 7000 liter brændstof, siger han og fortsætter:

- Et fly har nemlig allerede tilbagelagt næsten 150 km, for at komme op i den højde, siger han.

Det lyder umiddelbart af rigtig meget, men omregner man det til kilometer pr. liter, som fx hos biler, så er tallet noget andet, påpeger Kim Winther.

- Hvis man tager fx en tur til Spanien, så bruger flyveren 40 km på literen pr. sæde, hvis flyet er fyldt, og det er der jo endnu ikke nogen bil, der kan klare, før man er mindst to personer i bilen, siger han.

Om #HørHovedstaden:#HørHovedstaden undersøger de spørgsmål, du undrer dig over om din by, et område, eller noget helt tredje i hovedstaden. Hver uge vælger vi et spørgsmål, som vi går i dybden med og forsøger at finde svaret på - allerhelst i samarbejde med dig, der har stillet spørgsmålet.

Facebook
Twitter