William Strand på 12 år skal skal have lagt drop til medicin inden sin operation på Rigshospitalet.
Imens han bliver stukket i hånden, spiller han et spil med Virtual Reality-briller på. Det skal hjælpe ham med at fjerne fokus fra nålen.
- Jeg er i en båd og skal skyde efter nogle måger med vandballoner. De prøver at stjæle mine fisk, som jeg lige har fisket op, siger han.
På Rigshospitalet bliver børn, der skal stikkes i forbindelse med en operation, tilbudt, at de kan spille Virtual Reality-spil samtidig.
En undersøgelse med 64 børn fra hospitalet har nemlig vist, at det gjorde børnene mindre bange, og at de oplevede færre smerter, når de blev stukket.
Det forklarer Gitte Aagaard, der er børnesmertesygeplejerske på Rigshospitalets Videnscenter for Børnesmerter.
- De er ofte lidt nervøse, når de skal bedøves inden operationen. Nogle af dem har måske haft en grim oplevelse med en stikprocedure tidligere, så vi skal selvfølgelig hjælpe dem med at mestre det, de skal igennem, siger hun.
Hun hjælper med at aflede børnenes opmærksomhed. Blandt andet ved hjælp af musik, sæbebobler og nu også Virtual Reality.
- Det er helt fantastisk, fordi børnene kommer ind i en fantasiverden, hvor der sker en masse ting, som vi kan spørge dem ind til for at aflede dem yderligere, siger Gitte Aagaard.
Sammen med sine kollegaer oplever hun, at distraktionen har en gavnlig effekt på børnene, når de skal gennem noget ubehageligt.
- Det, der virker ekstra godt, er, når børnene bliver aktiveret. Det gør de gennem Virtual Reality-spillene, fordi der bliver aktiveret nogle centre i hjernen, som gør, at de bliver afledt, siger hun.
Mærkede kun et af to stik
William Strand lagde kun mærke til ét af stikkene, selvom lægerne måtte bruge et par forsøg på at få lagt hans drop.
- Det hjalp at have brillerne på, for så koncentrerer jeg mig ikke om, hvad der sker et andet sted, så koncentrerer jeg mig bare om at skyde mågerne. Jeg kunne kun mærke det en lille smule, da der kom et prik, siger han.
Men selvom brillerne har en god effekt på de fleste børn, er der også situationer, hvor de ikke skal i brug.
- Nogle børn har brug for meget kontrol, og i de situationer kan det være ekstremt angstprovokerende at få brillerne på, så de ikke kan se, hvad der sker omkring dem, forklarer Gitte Aagaard.
Udover Rigshospitalet tilbyder Nordsjællands Hospital også børnene at spille Virtual Reality-spil.