Hospitaler glemmer videotolkning

Kun hver femte tolkning på regionens hospitaler er videotolkning, selvom metoden kan spare tid og penge.

Det er kun i ét ud af fem tilfælde at tolkning foregår foran en computer i Region Hovedstaden. (© DR)

Når patienten og lægen ikke taler samme sprog, må der ringes efter assistance fra en tolk.

Men kun i ét ud af fem tilfælde bruges der en videotolk på regionens hospitaler, selvom teknologien har været tilgængelig siden 2010.

Det viser en opgørelse, som P4 København har modtaget af Region Hovedstaden.

I 2014 brugte regionens hospitaler over 14 millioner kroner på tolkeydelser, men kun cirka to millioner kroner gik til videotolkning.

Bedre for patient og personale

Derved halter Region Hovedstaden efter i forhold til Region Syddanmark, hvor man har satset massivt på videotolkninger.

Her mener overlæge på Odense Universitetshospital Morten Sodemann, at videotolkninger sparer tid og øger kvaliteten:

- Vi har oplevet, at samtalerne med patienterne bliver 20 procent kortere ved at bruge videotolkning. Og derfor kan man jo have flere patienter per time.

Patienterne oplever også fordele ved at bruge videotolkning frem for en fremmødt tolk. Særligt patienter fra mindre indvandrermiljøer, hvor der kan være risiko for at tolk og patient kender hinanden.

- Hvis nu patienten ikke vil genkendes, så kan vi bare slukke skærmen og fortsætte som en telefontolkning. Det kan man jo ikke, hvis der står en tolk i rummet, siger Helge Kjersem, der er ledende overlæge på Indvandrermedicinsk Klinik på Hvidovre Hospital.

Region H: Der skal satses på video

Koncerndirektør Svend Hartling anerkender, at der kan være gevinster at hente, som ikke umiddelbart kan ses på bundlinjen:

- Der er klare fordele ved videotolkning, og derfor er det også et indsatsområde, der skal øges i Region Hovedstaden. Lige nu er prisforskellen mellem videotolke og fremmødte tolke ikke stor, men vi forventer at et nyt udbud vil give en større prisgevinst.

Det støtter sundhedsøkonom fra Syddansk Universitet Michael Bech op om:

- Der er en betydelig gevinst at hente på det her område. Både i forhold til prisen, men også i forhold til besparelserne ved at have kortere samtaler ved hjælp af videotolke.

I Region Hovedstaden er der på hospitalerne opsat 300 apparater til videotolkning.