Hovedstaden bliver kritiseret for ikke at gøre noget ved overturisme

Københavnere og turismeforskere rejser kritik af Københavns Kommune og Wonderful Copenhagen.

87 procent af de turister, der kommer til København, besøger Indre By. Det viser en analyse fra Wonderful Copenhagen. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Højlydte stemmer, masser af rygning ude foran restauranter og rullekufferter slæbende hen ad gader med brosten.

Det er nogle af ulemperne ved, at der kommer mange turister til København. Og det påvirker byen i en negativ grad.

Sådan er holdningen fra lokale beboere i Indre By.

De får opbakning fra turismeforsker Jane Widtfeldt Weged fra Roskilde Universitet og Anne-Mette Hjalager, som er professor ved Center for Turisme, Innovation og Kultur på Syddansk Universitet.

De kritiserer begge Københavns Kommune og turistorganisationen Wonderful Copenhagen for ikke at erkende problemet.

De lokale 'drukner'

Professor Anne-Mette Hjalager mener, at turismen går ud over beboerne i indre København.

- Det er godt med turister, men det kan også blive for meget, hvis balancen tipper. Og det, der er behageligt hverdagsliv for beboere, bliver udfordret, siger hun.

Hannibal Holt, som er medlem af Foreningen Københavns Beboernetværk, og som selv bor i Nyhavn, mener, at de lokale drukner i mængden af turister og kalder området "catering for turister" i dagens Jyllands-Posten.

For at løse problemet kan man blandt andet lave reguleringer i restaurationsmiljøet og sætte begrænsninger på krydstogtgæster i byen, men det ansvar har Københavns Kommune ikke taget på sig, mener professor Anne-Mette Hjalager.

- Kommunen har redskaberne og pligten til at arbejde med de her turismekonflikter. Man kan lokalplanlægge sig fra rigtig mange ting, men det har kommunen ikke gjort, siger hun.

Franciska Rosenkilde, som er kultur og fritidsborgmester i København fra Alternativet, erkender, at der er lokale problemer med turismen.

- Vi har problemer med turismen, som lige nu er på et niveau, hvor det er på tide, at vi griber ind, så vi både får fordelene ved turister, men også værner om det lokale liv.

Hun vil derfor med lokale beboere og organisationer undersøge, hvilken løsning der er den bedste for at komme problemet til livs, siger hun.

- Først og fremmest vil jeg lytte på dem, som har erfaring med det her. Det er både beboerne, de erhvervsdrivende og turistaktørerne. Så vil jeg høre, hvad der er behovet og situationen, og så må vi sammen finde ud, hvad der er de rigtige greb i det her.

Færre krydstogtgæster til byen

En af de måder, man kan nedbringe turismen, er ved at regulere antallet af krydstogtsskibe, der kommer til København. På den måde vil der være færre gæster, der bevæger sig rundt i Indre By, mener Anne-Mette Hjalager fra Syddansk Universitet.

Men den idé falder ikke i god jord hos Claus Bødker, som er direktør for krydstogtturisme hos Wonderful Copenhagen.

- Regulering er en dum vej, og det er en vej, vi ikke skal henad, siger han.

Men han forstår godt, at det kan være frustrerende for de lokale beboere, at der er så mange turister, der ikke tager hensyn og larmer med deres rullekufferter.

Derfor arbejder han og Wonderful Copenhagen også på at sprede informationen om de seværdigheder, der ligger uden for Indre By, siger Claus Bødker.

- Vi arbejder med krydstogsrederierne og fortæller dem om de attraktioner, der ligger på Frederiksberg, Nørrebro og Vesterbro. Men arbejdet slutter selvfølgelig ikke her. Vi skal også have turisterne til Roskilde Domkirke, Kronborg i Helsingør og slottene i Nordsjælland.

Kultur og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde mener, at der skal kigges på andre ting end reguleringer, men afviser da ikke idéen fuldkommen.

- Jeg er åben for, at vi ser på forskellige forslag. Og måske giver det også mening at regulere nogle steder, men jeg er også påpasselig med, at vi regulerer for meget, så København bliver en lukket by.