Hovedstadens kommuner sundhedstjekker fortsat flygtninge trods lovændring

Kommunerne må nu selv at bestemme, om de vil sundhedstjekke flygtninge. De fem hovedstadskommuner, der modtager flest flygtninge, gør det stadig.

Foruden at tilbagelægge tusindvis af kilometer, så lider nogle flygtninge også af alvorlige lidelser såsom smitsom leverbetændelse eller tuberkulose (arkivfoto). (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Smitsom leverbetændelse eller tuberkulose er blot nogle af de alvorlige sygdomme, som visse flygtninge lider af, når de kommer til Danmark.

Derfor vakte det også opsigt, da Kommunernes Landsforening og regeringen i foråret indgik en topartsaftale, hvor de valgte at fjerne det obligatoriske lægetjek af flygtninge.

En rundringning til de fem kommuner i Region Hovedstaden, der har modtaget flest flygtninge, viser, at alle er fortsat med sundhedstjekket.

Pengene er godt givet ud, mener borgmester i Frederikssund, John Schmidt Andersen (V).

- For at kunne navigere og få fodfæste i det danske samfund, så er det vigtigt, at man rask, og derfor laver vi helbredsundersøgelsen, siger han.

I Rudersdal Kommune, hvor man også fortsat sundhedstjekker, er borgmester Jens Ive (V) dog glad for, at lægetjekket ikke længere er obligatorisk.

- Mange flygtninge har modtaget et sundhedstjek for eksempel i asylcentret, og det betyder, at vi ikke behøver at bruge penge på endnu et tjek af en ellers rask person, siger han.

De nye regler vækker dog bekymring hos Christian Wejse, afdelingslæge på Infektionsmedicinsk afdeling ved Aarhus Universitetshospital.

Han så fortsat gerne, at alle flygtninge bliver sundhedstjekket i kommunerne.

-Det er jo meget nemmere at integrere en rask flygtning end at rende ind i en sygdom undervejs i integrationsprocessen, siger han.