Hovedstadskommuner siger nej tak til børn udefra i daginstitutionerne

Aktuelt har ni kommuner i hovedstadsområdet lukket deres ventelister til vuggestuer og børnehaver for borgere fra andre kommuner.

Bjørn Sivertsen og Rikke Hollegaard bor i København, men håber på, at sønnen Louie kan få en vuggestueplads i Frederiksberg Kommune. (Foto: Ida Nathan © dr)

Har man som forælder et ønske om at skrive sit barn op til vuggestue eller børnehave i en anden kommune, end dér hvor man bor, så er muligheden for det i hovedstadsområdet i praksis begrænset.

Aktuelt har ti kommuner i landet, heraf ni i hovedstadsområdet, lukket deres ventelister for børn fra andre kommuner, viser Socialstyrelsens status på ventelistelukning.dk.

(© (c) DR)
(© (c) DR)

Og de lukkede ventelister er problematiske, mener børneordfører Annie Mathiesen (V), der peger på, at lovgivningen på området lægger op til, at forældrene har frit valg på tværs af kommunegrænser.

- Man begrænser forældrenes frie valgmulighed og de fleksible muligheder, der gives mange andre steder i landet, og det, synes jeg, er problematisk. Netop i storbyerne har forældrene ofte behov for at vælge en institution, der ligger i en anden kommune end lige netop den, de bor i.

Hun opfordrer kommunerne til i fællesskab at finde en løsning.

- Kommunerne burde sætte sig sammen og tage en drøftelse af mulighederne for at åbne for nabokommunernes børn – det kunne jo være, at det faktisk kunne gå op i en højere enhed, siger hun.

Valfriheden er vigtig

Også hos Københavns Forældreorganisation er formand Julie Kyndesgaard kritisk over for, at kommunerne lukker ned for udenbys børn i daginstitutionerne.

- Det er vigtigt, at der er den valgfrihed, som loven lægger op til. Her i hovedstadsområdet ligger kommunerne tæt, så nogle gange giver det faktisk mere mening at have ens barn i institution i nabokommunen, fordi det er tættere på ens adresse, siger hun.

Hun tilføjer, at valgfriheden også er vigtig for familier, der er flyttet og ønsker at have et yngre barn i samme institution som storebror eller storesøster.

- I virkeligheden er det nok rimelig få forældre, der har behovet, men dem, det berører, berører det rigtig meget.

En kunstig grænse

En af de familier, der gerne vil benytte muligheden for at vælge institution i en anden kommune, er Bjørn Sivertsen og kæresten Rikke Hollegaard, der bor på Nørrebro i København.

De skrev deres knap et år gamle søn Louie op til en vuggestueplads i kommunen, så tidligt de kunne. Men det havde lange udsigter at få en plads, og derfor benyttede de muligheden for at skrive sig på venteliste til en vuggestueplads på Frederiksberg, da ventelisterne dér blev åbnet for udenbys børn i oktober sidste år.

- Vi bor tæt på grænsen til Frederiksberg, så det gav god mening for os at skrive os op, da vi vidste, at der var meget kortere ventelister, forklarer Bjørn Sivertsen.

Parret har i slutningen af februar fået tilbudt en vuggestueplads i København. Men den ligger længere væk fra deres bopæl end de to vuggestuer, de har skrevet sig op til på Frederiksberg. Derfor vil de stadig foretrække at få Louie passet på den anden side af kommunegrænsen.

- Det gør absolut ingen forskel for os, en grænse er jo bare en streg på et stykke papir. Jeg er glad for, at det ikke behøver være en barriere for os, siger Bjørn Sivertsen.

Kommuner vil sikre egne borgere

En af de kommuner, der aktuelt har lukket sine ventelister for børn udefra, er Brøndby. Det har været en nødvendig politisk beslutning, siger formand for børneudvalget Arno Hurup Christiansen (S).

- Hvis vi skal leve op til pasningsgarantien, bliver vi nødt til at sikre, at de borgere, der bor her i kommunen, har den adgang til institutionerne, som der findes.

Kommunerne kan beslutte at lukke deres ventelister for tre måneder ad gangen og kan gøre det flere gange i træk. I Glostrup Kommune er beslutningen blevet truffet af forvaltningen, og den bakkes op af formanden for skole- og børneudvalget.

- Vi har pladsgaranti for byens borgere, og det vil vi gerne beskytte, så de kan være sikre på at få passet deres børn. Det vil jeg hellere, end at udenbys børn har ret til at komme ind her, siger Robert Sørensen (EL).

Hos Kommunernes Landsforening peger man på, at kommunerne lovligt kan lukke ventelisterne af kapacitetsmæssige grunde og ønsker derfor ikke at forholde sig til kritikken.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk