Hovedstadsluften er historisk ren

Nye tal: Luften i og omkring København er renere, end den har været i over 40 år.

Antallet af biler på vejene i Region Hovedstaden er stigende, men luftforureningen går den modsatte vej. (Foto: Dennis Lehmann © Scanpix)

Antallet af biler er de seneste årtier eksploderet i hovedstadsområdet, så det er naturligt at tro, at luftforureningen er værre end nogensinde, men sådan er det ikke. Tværtimod.

Tal fra Dansk Center for Miljø og Energi, der måler luftforureningen i hovedstadsområdet, viser nemlig, at luften i og omkring København er renere, end den har været i over 40 år.

Det forklarer Ole Hertel, der er professor og sektionsleder på Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet.

- Partikeludledningen har været faldende igennem flere årtier. Det er sket som følge af renere teknologi inden for vejtrafik. Der er sket rigtigt meget på motorteknologien, og derudover har man renseforanstaltninger som katalysatorer og partikelfiltre, siger han.

Kabell fastholder ønskeliste

Den positive udvikling får dog ikke teknik og miljøborgmester i Københavns Kommune Morten Kabell (EL) til at give køb på sin ønskeliste over miljøvenlige tiltag.

- Luftforureningen har mange årsager, og det er vigtigt, at vi griber fat i dem alle sammen for at sikre, at københavnernes sundhedstilstand bliver bedre og bedre. Der er ingen grund til at stoppe nu, siger Morten Kabell.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.