HPV til drenge hitter i rige kommuner

Flere drenge i Gentofte og Hørsholm bliver vaccineret med HPV vaccine end i resten af landet, det viser nye tal som Statens Serum Institut har offentliggjort. Velstillede forældre er årsagen, mener flere læger.

Antallet af drenge, der har købt HPV vaccine, er større i Hørsholm og Gentofte end i resten af landet.

En HPV vaccine kan være en dyr affære, og nye tal peger på, at det primært er drenge fra velstillede kommuner, som køber vaccinen.

Og derfor er der tale om en skævvridning i drenges beskyttelse mod flere typer kræft, og derfor bør vaccinen være gratis til drenge, og indføres som en del af det almindelige børnevaccinationsprogram, mener Helle Kiellberg Larsen, der er speciallæge på Kønssygdomsklinikken på Rigshospitalet.

Argumentet for at drenge også skal have vaccinen, er, at den beskytter mod flere forskellige kræftformer og kønssygdommen kønsvorter, og det bør jo ikke kun være drenge af velstillede forældre, der får den beskyttelse, mener Helle Kiellberg Larsen.

- Jeg synes godt, at man kan bruge det som argument for, at man bør indføre HPV vaccine i Børnevaccinationsprogrammet, siger hun.

Hun bliver bakket op af Grethe Samuelsen, der er øre-næse-hals-læge, og hun mener, at vaccinen bør være gratis for alle, fordi den også beskytter mod flere andre kræftformer.

- Kan man forebygge det, så synes jeg, meget er vundet, derfor råber jeg op, siger hun.

For tidligt at gøre vaccine obligatorisk

HPV vaccinen beskytter sandsynligvis mod en af de størst stigende kræftformer hos drenge og mænd, nemlig mandelkræft.

Men det er endnu for tidligt at tale om at indføre vaccinen obligatorisk til drenge, mener Søren Brostrøm, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

- De europæiske lægemyndigheder har ikke godkendt den her vaccine til forebyggelse af kræft blandt drenge, fordi vi mangler de store videnskabelige studier, der kan vise den effekt, siger han.

En HPV vaccine koster ca. 3000 kroner.