Hus Forbi vil betale bøder for hjemløse, der overnatter ulovligt

Hjemløseavisen Hus Forbi har besluttet at betale de bøder, som hjemløse skulle få, efter det er blevet ulovligt for dem at overnatte i lejre.

En ændring af ordensbekendtgørelsen siger, at det er forbudt at etablere og opholde sig i lejre, »som er egnede til at skabe utryghed i nærområdet«. (Foto: © BJARKE ØRSTED, Scanpix)

Hvis hjemløse putter sig i en sovepose eller har ejendele på sig, når de lægger sig til at sove på en bænk eller et fortov, betegnes det som en lejr.

Det har siden sidste år været ulovligt.

Hvis reglerne ikke overholdes, kan den hjemløse blive udelukket fra den kommune, han eller hun har opholdt sig i og få en bøde.

De bøder vil hjemløseavisen Hus Forbi nu betale, hvis en hjemløse stadig står til en bøde efter en tur i retten.

- Det har vi valgt at gøre for at bakke op om de mennesker, der er blevet smidt ud af kommunen, og som nu er bange for at sove på gaden, fordi de ved, at politiet kan komme efter dem og smide dem ud, siger Hus Forbis redaktør, Poul Struve Nielsen.

I denne uge blev en sag mod en hjemløs rumæner i København taget hele vejen til landsretten. Retten skal tage stilling til, om man kriminaliserer hjemløse ved at give dem en bøde på 500 kroner, når de overnatter i lejre.

Hus Forbi-sælger Britta synes også, at den nye lovgivning har gjort livet som hjemløs sværere.

- Nu skal man lede endnu længere efter et sted af sove, så man ikke bliver opdaget, siger hun.

Siden loven blev indført, er næsten 400 hjemløse blevet sigtet for at slå lejre op.

Ved at betale de bøder, der kommer, håber Poul Struve Nielsen på at skabe større tryghed for de hjemløse.

- Jeg håber, at vi skaber noget tryghed for de mennesker, der er på gaden, så de kan mærke, at der er nogen, der hjælper og står bag dem i det her, siger han.

De hjemløses landsorganisation, SAND, har arrangeret et fakkeltog mod zoneforbuddet torsdag klokken 17 ved Kultorvet i København.