Hvad er din biologiske alder? Nyt redskab skal give patienter mere skræddersyet behandling

Den biologiske alder kan være med til at bestemme, hvor lang tid man skal være indlagt.

Imran Parvaiz, specialeansvarlig overlæge i akutmodtagelsen på Hvidovre Hospital, ser frem til at kunne inddrage patienternes biologiske alder. (Foto: Nanna Mortensen © dr)

Fremover vil du ikke kun blive vurderet ud fra for eksempel dine symptomer og blodprøver, når du kommer ind på en akutmodtagelse.

Hvor gammel din krop reelt er - kaldet den biologiske alder - vil nemlig også komme i betragtning, så personalet nemmere kan beslutte, hvad der er den korrekte behandling for dig.

Det nye redskab er en del af et stort forskningsprojekt fra Amager- og Hvidovre Hospital, som indtil videre er de eneste akutmodtagelser, der bruger en foreløbig model af det. Her er professor Ove Andersen forskningschef:

- Hvis du har en højere biologisk alder, end din medpatient har, som ellers har de samme symptomer, så vil du formentlig få en lidt længere indlæggelse.

Den biologiske alder bestemmes blandt andet ud fra patientens adresse og alkoholforbrug. Målet med arbejdet med en biologiske alder er at undgå, at patienter bliver genindlagt unødigt.

Kan undgå unødvendig indlæggelse

Redskabet møder opbakning fra Søren Brunak, som er professor i sygdomssystemsbiologi på Københavns Universitet.

- Det er svært for lægerne og sygeplejerskerne at overskue vores fortid og læse en lang patientjournal, siger Søren Brunak og fortsætter:

- Det her med at bruge data og bruge big data til at beregne nogle tal, som lægerne kan bruge, når der ikke er så meget tid, synes jeg er en god idé, siger han.

På akutmodtagelsen på Hvidovre Hospital er specialansvarlig overlæge Imran Parvaiz også begejstret, fordi det vil kunne hjælpe personalet med at give en bedre individuel behandling til patienterne.

- Når en patient for eksempel behandles for lungebetændelse, vil en standardbehandling være tre dages intravenøs behandling (medicin direkte i en blodåre, red.) og derefter overgår patienten til tablet, siger Imran Parvaiz og fortsætter:

- Men nu kan vi sige til en patient i god tilstand, at vedkommende kan nøjes med én dags antibiotikabehandling i årene, og derefter kan patienten komme hjem med tabletbehandling.

Skal testes løbende

Imran Parvaiz understreger, at lægerne stadig bruger deres kliniske blik:

- Men det kræver lang tids arbejde og erfaring, så en gråhåret fyr som mig kan godt finde ud af det, men det her redskab vil også give mulighed for den yngre læge med to-tre års erfaring at fortælle patienten, at vi har brug for at indlægge dig, selvom du gerne vil hjem, forklarer han.

Selvom redskabet altså møder opbakning, pointerer Søren Brunak, at det er vigtigt med opfølgning:

- Sådan en metode skal også testes. Forbedrede det så behandlingen, og havde man færre genindlæggelser? Det er vigtigt at sætte nogle test og benchmark op, så man ved, om det så også har været til gavn for patienterne, siger Søren Brunak.

I starten af september mødes 30 forskere på tværs af specialer, som for eksempel øjenlæger og psykiatere, for at byde ind med, hvordan deres område kan påvirke den biologiske alder.

Derudover laves der en plan for, hvordan det kan udbredes på andre akutmodtagelser.

Inden da vil andre akutmodtagelser blive kontaktet for at undersøge, hvordan man kan følge op på redskabet.

Facebook
Twitter