Hvem skal arve dine ting?: Få skriver testamente

Det er langt fra alle, der får nedskrevet, hvem deres ejendele skal gå til, når de dør. Problematisk, lyder det fra advokat.

Et testamente skal oprettes skriftligt, og for at kunne oprette det skal du være fyldt 18 år. (Foto: Jonas Vandall Ørtvig © Scanpix)

Hvem skal arve dine ting?

Spørgsmålet giver et testamente svar på - men vi er ikke særligt flittige til at få skrevet dem.

Det viser ny undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for Det Gode Testamente blandt 1077 danskere over 18 år.

I for eksempel Region Hovedstaden har kun 16 procent skrevet testamente, og det er problematisk, siger Stine Morild Kulmbak, som er advokat hos Ret og Råd i København:

- Nogle gange går folk bort i utide. Og hvis man ikke har lavet et testamente, så ender man med, at arven skal fordeles efter arvelovens regler.

Stine Morild Kulmbak påpeger, at det især kan blive et problem, når forældre glemmer at sikre hinanden, og den ene forælder så pludselig dør.

Her skriver flest testamente

1. Region Nordjylland 22 %

2. Region Midtjylland 22 %

3. Region Syddanmark 20 %

4. Region Sjælland 19 %

5. Region Hovedstaden (inkl. Bornholm) 16 %

Kilde: Det Gode Testamente

- Det kan i yderste konsekvens betyde, at den der bliver tilbage med børnene ikke kan blive boende i familiens bolig, siger hun.

Og det er en bekymring, som hun deler med erhvervspsykolog Søren Braskov fra Humanact.

Han mener desuden, at der kan opstå dilemmaer, hvis man er en del af en sammenbragt familie og ikke får gjort sig arvemæssige tanker, før man er gået bort.

- Nogle familier i dag har oplevet at have tilbragt mere tid sammen med ikke-biologiske børn, og hvordan er det så, at jeg skal dele ligeligt mellem børnene, siger han.

De jyske borgere i Region Nord- og Midtjylland står for den højeste andel af testamenter. Her har 22 procent af borgerne i hver region på nuværende tidspunkt nedskrevet, hvem deres arv skal gå til.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.