Hver 10. praktiserende læge er klar til pension

Marianne Puge har forgæves søgt efter en ny læge til sin klinik i flere år.

Praktiserende læge Marianne Puge har annonceret efter en ny læge til sin praksis, fordi kollegaen går på pension. Indtil videre uden held. (Foto: Dr © dr)

Er din egen læge kommet op i årene og på vej mod pensionen, så er du langt fra den eneste.

Andelen af læger, der har rundet 65 år, er nemlig steget de seneste år. Dermed har hver tiende af landets praktiserende læger nået en alder, hvor de principielt kunne gå på pension.

Det viser en helt ny analyse fra Praktiserende Lægers Organisation (PLO).

Det kan sætte turbo på den lægemangel, som allerede i dag er et problem flere steder i landet.

Det vurderer professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, Jes Søgaard.

- Risikoen for, at du bliver en lægeløs borger, er naturligvis større, hvis du har en praktiserende læge, der er 65 år, særligt hvis du er tilknyttet en praksis, hvor han eller hun sidder alene, siger han.

Har søgt efter ny læge i over fem år

En af de læger, der gruer for fremtiden, er 51-årige Marianne Puge, der har en lægepraksis i Hundested. Her har hun sammen med sin kompagnon siden 2013 søgt efter en ekstra læge - uden held.

Til næste sommer går kompagnonen på pension, og derfor har Marianne Puge ændret annoncen, så hun nu leder efter en afløser for kollegaen. Men også her har interessen været til at overse.

- Der har ikke været en eneste henvendelse, siger hun.

Derfor frygter hun, hvordan fremtiden kommer til at se ud både for hende selv og for klinikkens 3.200 patienter.

- Jeg frygter jo, at vi ikke når at finde en afløser for Michael (kompagnonen, red.), inden han stopper og går på pension.

- Jeg går og overvejer, om jeg vil kunne klare lægeopgaven alene, hvis vi ikke gør, siger hun.

PLO: Der skal ske noget drastisk

Når andelen af ældre læger stiger, skyldes det to ting, siger sundhedsøkonom Jes Søgaard.

- Dels har vi gennem de seneste ti-tyve år uddannet alt for få praktiserende læger, og alt for mange af dem er gået over i andre jobs, typisk i akutmodtagelserne, siger han og tilføjer:

- Og dels er der mange af de pensionsmodne læger, der egentlig gerne ville gå på pension, men som ikke kan få solgt deres praksis, fordi der ikke er nogen til at købe dem.

Formanden for PLO, Christian Freitag, er dybt bekymret over situationen.

- Hvis man ikke gør noget drastisk nu, ender vi i en situation, som er helt uholdbar. Så må vi sætte vores lid til, at de ældre læger bliver i deres praksis, og det kan vi ikke være sikre på, siger han.

Folketingspolitikere vil uddanne flere læger

Christiansborg har flere partier annonceret, at de er klar til at uddanne flere praktiserende læger, senest regeringen i deres sundhedsreform.

Det er et vigtigt skridt på vejen, lyder det fra Christian Freitag fra PLO. Men indtil de nye læger er uddannede, er det vigtigt at sætte ind med en løsning nu og her.

- Vi kan forsøge at overtale nogle af de ældre læger og spørge dem, hvad der skal til, hvis de skal blive et par ekstra år.

- Og så kan vi spørge nogle af de yngre læger, hvad der skal til, for at de tager springet og etablerer sig som praktiserende læge, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter